„Грийнпийс"- България иска забрана за пестицидите, убиващи пчелите

OFFNews 06 февруари 2017 в 13:11 3305 0

Снимка Greenpeace

Екологичната организация „Грийнпийс" - България призовава служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев да не разрешават препарати за растителна защита с неоникотиноиди (вид пестицид, който влияе върху способността на пчелите да събират храна) да се употребяват на територията на България.

В писмо до двете институции организацията цитира редица официални данни за вредата от отровата за пчелите, включително заключение на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ), както и скорошен анализ на учени от Университета в Съсекс.

Слабият контрол на държавните органи върху прилагането на неоникотиноидни пестициди трови както пчелите, така и хората, смятат еколози. Също така не се знае и какво количество от въпросните пестициди е продадено у нас, тъй като това е търговска тайна за компаниите.

"Неоникотиноидните пестициди са най-отровни. Единственото изискване на БАБХ за ползването им е семената, третирани с пестицида да се засаждат по-дълбоко. Но отровата се пропива в растенията и през цветовете трови пчелите. Също така вреди и на птици и малки бозайници. Заради този химикал зайците стават импотентни и ослепяват", обясни Николай Куменов, председател на "Федерация на българските пчелари".

"Пестицидът остава в почвата и не се разгражда с години. Дори да се засадят семена, необработвани с него, те пак се пропиват с отровата. Единствените случаи, в които е позволено ползването му е при сериозна инвазия на вредители".

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има частична забрана върху употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите. В редица страни, включително и в България, ежегодно има опити да бъде позволено частично изключение от забраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови