Готов е паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов

Той ще бъде поставен до метростанция "Васил Левски", където е бликнала водата от Рилския водопровод

OFFNews 18 август 2022 в 14:11 2506 1

Паметник на Иван Иванов

Снимка Тодор Чобанов/Фейсбук

Вили Лилков внася предложението за паметника през 2011 година

Легендарният кмет на София Иван Иванов ще има свой паметник до метростанция "Васил Левски", скулпторът Борис Борисов е изваял в цял ръст внушителния градоначалник на столицата. 

Новината съобщи във фейсбук бившия зам.-кмет по култура Тодор Чобанов, конкурсът за изпълните бе проведен по негово време. Инициативата обаче е на бившия съветник и депутат от ДСБ Вили Лилков. 

Предложението внесох на 9 септември 2011 г. След няколко незавършени конкурса и други перипетии най-после легендарният кмет на София инж. Иван Иванов (25 май 1934 - 9 септември 1944) ще има паметник, написа Лилков във фейсбук. И уточни, че мястото е определено на "Драган Цанков", защото "през април 1933 г., до стадион "Юнак", бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под неговото ръководство".

Великотърновският скулптор Борис Борисов - автор на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константиов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна, както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян и др., спечели конкурса на Столична община за паметник на Иван Иванов в края на миналата година, в състезание с още осем кандидати.

Иван Иванов е хидроинженер по образование, той е кмет на София от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. – десетилетие, определено от историците като „златните години за София“, припомня БТА. По време на неговото управление всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови учебни заведения, 2 лечебни заведения, разширена е трамвайната мрежа, изграден е Рилският водопровод, както и Ректоратът на Софийския университет (1934), зала „ България “ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), сградите на Столична община (1939) и Военното издателство (1944), поставено е началото на още знакови сгради: Съдебната палата, Народната библиотека, Българска национална банка и Министерство на вътрешните работи. След 9 септември1944 г. Иван Иванов е осъден на доживотен затвор. И като затворник продължава да работи за София - прави чертежите на язовир „Искър“, който е открит през 1954 г. Иван Иванов умира след тежко боледуване през 1965 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

OneLifeCrew

18.08 2022 в 22:17

Поклон пред паметта на г-н Иван Иванов и многото други като него, помагали дори от затвора за важни за България дела! Това е истинският, не татуиранят, патриотизъм!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки