Google поздрави децата, Детски панаир в София

OFFNews 01 юни 2015 в 06:50 3949 0

Google поздрави всчики деца по света за техния ден днес със забавна рисунка. У нас се провеждат различни инициативи за празника. 

Детският панаир в София включва над 50 прояви, стартът муе пред Народния театър "Иван Вазов". Всички прояви са с вход свободен. 

Работилниците ще се провеждат от 10 до 18 ч. в Градската градина и близките музеи и галерии, съобщават организаторите от Фондация "Изиарт" и Столична община. 

Специално създадени са игри за Националния археологически институт с музей, Националния природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Института за етнография и фолклористика с Етнографски музей, криптата на храма "Св. София" и Софийската градска художествена галерия. Благодарение на испанското посолство в Природонаучния музей ще е разположена атрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони.

Организаторите са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града с цел да запознаят малчуганите с най-знаковите сгради на София и любопитни факти около тях.

За малките, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници - по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката - математика, физика и химия, с ателието "Цирк на науката". В програмата са включени и танци, йога, тенис, футбол, шах.

Атрактивна програма ще има на сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е атрактивно готварско шоу с децата и Ути.

По традиция ще бъде показана истинска пожарна кола, на която малчуганите могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари. 

Рецитират "Аз съм българче" в парламента

Група деца от столични училища ще рецитират стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче” в Народното събрание. Те ще бъдат специални гости на парламента, а председателят на НС Цецка Цачева ще ги поздрави с празника. 

Армията отваря врати за малки приятели

Във военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили ще се проведе „Ден на отворени врати” за празника на детето. Малките приятели на Българската армия ще могат да се запознаят с образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, както и с учебно-материалната база във формированията. Военнослужещите ще представят пред тях бойни техники и умения. Във войсковите музеи децата ще научат интересни факти от историята на военните формирования.

Във всички останали формирования на Сухопътните войски в гарнизоните Пловдив, Смолян, Шумен, Белене, Хасково, Асеновград, Благоевград, Ямбол, Плевен, Сливен и Мусачево „Денят на отворени врати“ ще започне в 9.30 ч. на 1 юни.

На 1 юни - Международния ден на детето, своите гости ще очакват военнослужещите от военните формирования 32 040 – Крумово и 52 090 - Долна Митрополия от състава на Военновъздушните сили, както и военнослужещите от военноморска вертолетна авиобаза „Чайка”, съобщи Министерството на отбраната. 

Министърът Ивайло Московски ще награди победителите в конкурса за детска рисунка рисунка „Технологиите, които ме свързват със света”.

Историята на празника

Идеята за отбелязване на 1 юни като ден на детето идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови