Гледайте 'Живата странноприемница' или мечтата да пътуваш в цяла Европа с раница (трейлър)

OFFNews 18 май 2018 в 09:28 3375 0

Хайке е млада жена на двадесет и няколко, живее в западнала ферма с по-малкия си брат Мориц и баба им Гизела.

Един следобед Гизела разказва на внуците си за плановете с покойния ѝ съпруг да разгледат далечните краища на Европа – приключение, което никога не се осъществило поради трагичната му смърт. За да съберат достатъчно пари и сбъднат желанието на Гизела, Мориц планира да превърне обора им в хостел. Двамата младежи го реновират и украсяват с картини, писма и снимки.

Скоро получават първата си резервация. Италианецът Оскар влиза в хостела и се възхищава на многото фотографии на стената. Той предлага собствената си снимка, която да добавят към колекцията и започва да разказва история за пътуванията си.

Скоро хостелът се напълва с гости от цяла Европа, като всеки от тях разказва истории за собствените си приключения. Докато слуша всяка подробност, на лицето на Гизела грее спокойна усмивка.

Хайке и Мориц успяват да съберат достатъчно средства, за да заведат Гизела на пътуването ѝ, но тъй като не може да пътува, тя казва на внуците си, че те трябва да отидат без нея. Тя обяснява, че вече няма нужда да пътува с тях; благодарение на всички посетители, които са имали, тя се чувства сякаш цяла Европа вече я е посетила.

Късометражният филм "Живата странноприемница", заснет от режисьора Матиас Хьоне, че един от петте филма в кампания #EUandME, която разказва на младите хора в ЕС за възможностите, които съюзът им предлага и начините, по които е подобрил живота им. 

Целия филм можете да видите на страницата на кампанията.

МОБИЛНОСТТА е една от ключовите политики на ЕС и предоставя много възможности на гражданите на съюза. В какво се изразяват те?

Благодарение на европейското гражданство цяла Европа може да бъде техен дом. Всичко, от което европейците имат нужда, за да стане това, е здравна застраховка и доказателство, че мога да се издържам финансово.

Ако да живеете в чужбина е дългогодишната ви мечта, уебсайтът EURES е създаден, за да я превърне в реалност. Там има публикувани над 1,3 милиона потенциални работни позиции, а освен това можете да ползвате услугите на специален съветник. Ако сте на възраст между 18 и 35 години, можете да разчитате и на допълнителна помощ по схемата „Твоята първа работа с EURES“, като например финансова помощ при пътуване в чужбина с цел участие в интервю за работа.

Ако искате да помагате на хора в нужда, Европейският корпус за солидарност осигурява платени и неплатени възможности за млади хора между 18 и 30 години, желаещи да се включат в нови предизвикателства. Те могат да бъдат свързани например с възстановяване на разрушено при земетресение училище или с работа с хора с увреждания в обществен център.

Практика в чужбина? „ЕразъмПро“ ви предоставя възможност да прекарате от 6 до 12 месеца от своята практика в друга държава от ЕС. 

В рамките на Европейските дни на заетостта из цяла Европа се провеждат кариерни изложения, чиято цел е да покажат възможностите за работа в ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Много от тях се провеждат онлайн. Така че можете да открия идеалната работа в чужбина, без дори да посещавате събитието.

Ако искате да учите в държава от ЕС, съюзът финансира програми за обучение чрез механизми като Европейския социален фонд и програми като „Еразъм+“, предоставяйки ви възможност за добра кариера.

Програмирането и големите информационни масиви ве объркват? За да се подготвите за работа в този все по-цифровизиран свят, можете да се включа в практически курсове, обхващащи всичко от основните компютърни умения до киберсигурността, по инициативата на ЕС „Цифрова възможност“.

Ако търсите практическо обучение, съществуват много области, в които можете да кандидатствате за стаж. Можете да откриете такава възможност чрез схемите „Гаранция за младежта“ или „ЕразъмПро“.

70 милиона европейци срещат затруднения при четене, писане, смятане или ползване на цифрови устройства. За да наваксате, можете да се включа в курс по инициативата „Повишаване на уменията“, който ще ви помогне да придобиете основните умения, от които се нуждаете.

Чрез Европейската квалификационна рамка (ЕКР) вашите квалификации могат да бъдат разбираеми и приети в целия ЕС. Затова спокойно можете да продължите обучението си, знаейки, че квалификацията ви ще бъде призната във всяка държава. Можете да представите уменията и квалификациите си във вашата автобиография във формат Europass, за да кандидатствате лесно за работа или обучение във всяка държава членка.

Здравни услуги

Ако разполагате с Европейска здравноосигурителна карта, можете да разчитате на обществените здравни услуги, за да получите спешно лечение бързо и лесно в случай на инцидент.

В случай на разболяване или инцидент, докато сте в страна от ЕС, не е нужно да се притеснявате за огромни разходи за лечение. Ако здравеопазването е безплатно за местните, то ще бъде безплатно и за вас Ако все пак се наложи да платите за лечението си, вашият застраховател после ще възстанови средствата.

При спешен случай в която и да е страна от ЕС, можете да звъннете безплатно на телефон 112 от всеки стационарен или мобилен телефон.

Цялата необходима информация във връзка с възстановяването на средства, наличните видове лечение, разходите и номерата за спешна помощ може да бъде намерена чрез мобилното приложение на Европейската здравна застраховка.

Европейската здравноосигурителна карта ви дава право на спешно лечение в обществените здравни заведения, но като гражданин на ЕС можете също така да получите планово лечение в чужбина (за целта трябва да говорите със здравния си застраховател за това, преди да заминете).

Туризъм

При пътуване със самолет много неща могат да се объркат. Имате обаче възможности за компенсации и възстановяване на средства при закъснения и отменени полети.

С едно плъзгане на пръста по екрана на телефона можете да си купите билет за полет между различни градове в ЕС – на цената на един обяд. Цената на самолетните билети се е понижила с 41% между 1992 и 2000 г. в резултат на дерегулацията и либерализацията на пазара в ЕС – това означава, че сега можете да избирате между повече авиокомпании, за да получите най-доброто предложение. 

Искате да използвате кредитната си карта в Барселона, Будапеща или Братислава? Тъй като сте гражданин на ЕС, таксите за извършване на трансакциите – онлайн, офлайн и по всяко време – са същите като у дома.

Ако пътувате с автомобил, шофьорските книжки, издадени в държава от ЕС, могат да се ползват навсякъде в ЕС.

С един личен документ можете да пътувате във всички 28 държави от ЕС. В 19 държави от съюза можете да ползвате единната европейска валута, еврото, и да не сменяте местна валута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови