Главният архитект на София ще ни сваля от колите (снимки)

Арх. Здравков: Ще има проверка на НАГ по времето на Петър Диков

Юлиана Ончева 16 май 2016 в 14:09 15974 3

Снимка Сергей Антонов

Здравко Здравков

Няма да обръщам къщата на Направление "Архитектура градоустройство" (НАГ) с краката на горе, заяви новият главен архитект на София Здравко Здравков. Той бе представен от кмета Йораданка Фандъкова на "Московска" 33 днес.

Истински велотрасета, а не боядисан асфалт, интегрирани спирки и опазване на къщите-паметници на културата са акценти в бъдещата работа на Здравков.

"Вътрешен одит в работата на направлението по време на управлението на бившия главен архитект Петър Диков ще има, каза още Здравков. Той добави, че ще се стреми да свали хората от автомобилите, за което според концепцията му ще допринесе и изграждането на още буферни паркинги.

13-членното жури на Столична община оцени арх. Здравков с 4.83 точки общ резултат. 

Арх. Здравко Здравков е роден в Плевен през 1972 г. Завършил е УАСГ през 1997 г. Има опит като главен архитект на Червен бряг и администратор в плевенското Направление "Архитектура и градоустройство". В последствие се занимава с частна проектантска практика като собственик на бюрото "Квадра-04". Сред проектите му са преустройството на стадион "Литекс" в Ловеч и проектирането на завода на "Литекс моторс". За него печели наградата "­Сграда на годината" за 2011 г. в категорията "Производствени сгради".

Здравков предлага да се въведат стандартни образци за всички районни администрации, както и да се уеднакви длъжностната характеристика на всички районни архитекти. Четирите му основни идеи са свързани със създаване на звено за градско и пространствено планиране, с осигуряване на координация между районните администрации, със създаване на нов уебсайт на НАГ и дигитализация на архива.  

По време на публичното представяне на 13-те кандидати в края на февруари Здравков говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство" - звеното, което управлява главният архитект. Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове", както и допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза тогава арх. Здравков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

3

Nimart

16.05 2016 в 22:06

Кметица, учителка по руски от гр. Самоков, гл. арх. от Червен бряг....

77927

2

El Commandante

16.05 2016 в 18:54

"Нека първо хората да спрат да паркират на пешеходните пътеки пред блоковете."

Ми да направят достатъчно подземни гаражи и паркинги и нема грижи, щото например на некои места във Витоша единственото решение е да си я паркираш на главата колата.
И то не е само там, насекъде първо се праи кооперация, след тва се мисли ората къде да паркирВат, София е тотална отврат в тва отношение.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл