Гьоков иска поне 10% увеличение на заплатите на държавната администрация от 1 юли

OFFNews 02 юни 2022 в 10:17 2929 2

Георги Гьоков

Снимка БТА

Георги Гьоков

Социалният министър Георги Гьоков ще поиска при актуализацията на бюджета да бъде предвидено увеличение на заплатите на работещите в държавната администрация с поне 10% от 1 юли, защото в сравнение с тези в частния сектор изоставали драстично.

Силното желание на Гьоков е да се вдига и минималната работна заплата, но тя не бива да се превръща в повод за постоянни спорове между работодатели и синдикати. Засега обаче се очаква тя да остане същата, коментира министърът пред БНТ.

На въпрос дали това не е работа на парче, Гьоков отговори, че така би било, ако само се запълват дупки. Действията на коалиционните партньори били координирани, обсъдени и обмислени.

"Някой беше нарекъл тези мерки антиинфлационни. Те не са антиинфлационни, а антикризисни и социални в подкрепа на българите и бизнеса да могат да минат по-леко по време на сериозна криза. По стара традиция българинът иска да се подпомогнат всички, защото и бедните, и богатите минават през инфлацията. Моето мнение е, че трябва да се подпомагат тези, които имат най-много нужда. Но за съжаление в България социалната система е изградена тромаво и солидарно, затова не можем да реагираме много бързо на това кой може да се оправя с кризата или с живота по принцип. Затова се налага да подкрепяме всички в кризисни моменти", обясни социалният министър.

Според него "няма как да няма ефект от мерките, въпреки че (подкрепата - бел. ред.) ще е по-малка за тези, които наистина имат нужда, и почти ненужна за онези, които могат да се оправят в кризата". 

Гьоков напомни, че реформата в социалната система е започнала. Тя ще направи процесите бързи и "с едно натискане на бутона да се знае този човек може ли да се справя сам с живота във време на криза или не може". После обаче уточни, че реформата всъщност ще започне от началото на 2023 г. с подкрепата на Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Реформата трябва да е перманентен процес, да не приключваме с това, че на 1 януари направихме реформата, защото няма да бъдем прави. Реформата трябва да бъде процес", коментира още Георги Гьоков.

В плана са предвидени 10% от парите за социалната сфера и реформа в социалното подпомагане, т.е. 1,200 млрд. лв., уточни социалният министър. 

Той коментира и започналото разселване на украинските бежанци, предшествано от ултиматума на  вицепремиера Калина Константинова те да напуснат хотелите по Черноморието. Изказването й предизвика смут и сред свои, и сред чужди.

Според Гьоков страната ни се е справила перфектно до момента с бежанската криза и предлаганите бази във вътрешността на страната не отстъпвали по нищо на хотелите по морето, в които украинците бяха настанени до края на май. Социалният министър смята, че срещу правителството се води очерняща кампания по въпроса и "една политическа сила стои зад нея", без да уточнява коя е тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

04.06 2022 в 11:53

Предлагам друг подход.
Съкращения 50% в администрацията + освобождаване на всички навършили пенсионна възраст.
Перснална оценка на приноса в дейността.
Премахване на ДМС и всеки да си плаща осигуровките, както в другите сектори на икономиката.
После ще видим.

5827

2

pisnamiotmutri

02.06 2022 в 11:57

Чичака не е ли чувал за реформа? Най-лесно пари да раздаваш като престъпника Тиквата
 
X

Да помогнем на украинските деца!