Героите сред нас: Ясен Сливенски и професия мениджър на бедствията

Мая Младенова 20 февруари 2019 в 09:33 4455 0

Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи заедно, за да помагат за предпазването ни от трафик на хора, кражба на данни, престъпна дейност и много други. От полицейски служители до прокурори, от спасителни екипи до координатори на приюти. Кампанията на Европейската комисия "ЕС: По-защитени заедно" разказва за героите сред нас във Вашата държава.

Един от тях е Ясен Сливенски от Българския червен кръст. Може би сте го виждали в телевизионните репортажи от горещи точки при наводнения, пожари, земетресения. Той отговаря за координацията при бедствия и кризи и обучава граждани как да реагират в такива случаи, а при извънредни случаи се грижи за осигуряването на храна и стоки от първа необходимост. Ясен участва в проект MERCI, който обединява 5 държави от ЕС (Франция, Италия, Испания, България и Португалия) и подобрява реакцията при бедствия на множество локации. От 85-та година Ясен е в Българския червен кръст - първоначално като студент доброволец, а сега - като ръководител на дирекция "Мениджмънт на бедствията".

БЧК е част от единната спасителна система в страната и от Международната организация на червения кръст. Работи с изграден екип от щатни специалисти и 28 екипа доброволци, които в случай на необходимост подпомагат пострадало население у нас и в чужбина: при бедствия, аварии и кризи - земетресения, наводнения, пожари и др. Част от БЧК е и Планинската спасителна служба.

"Миналата година за нас беше добра, защото нямаше бедствия от голям мащаб. Последното по-голямо събитие бяха наводненията в бургаската община Камено през 2017-а. През 2018 имахме време да поработим повече по превенцията и работата с населението - на срещи в училищата например, където Младежкият червен кръст работи много усилено. Доброволните екипи пък участват в учения. Това е важно за ефективен отговор при нужда", казва Ясен Сливенски.

"Важно е да се знае е, че Червеният кръст не е държавата. Ние подпомагаме спешна помощ, пожарна безопасност, свързанис ме с планинската служба, добавя той. - Но нашите екипи не работят в червената зона, т.е. непосредствено в бедствията. Там влизат професионалисти - пожарникари, спасители. От БЧК там работят единствено планинските спасител с кучетата за издирвания. Ние подпомагаме тези акции и когато пострадал е изваден от червената зона, сме там, за да го поемем. Правим пунктове за разпределение на пострадали, предоставяме вода, топли напитки, дрехи, одеяла."

Снимки: ЕК и БЧК

Много важна в такъв момент е психологическата подкрепа. Ясен отбелязва, че в БЧК особено държат на тази дейност и се гордеят, че за тях работят над сто доброволци психолози.

"Например, при земетресението в Перник се наложи да направим екип от няколко области, който замина веднага. Тогава стресът беше водещ. В Мизия работеха психолози - индивидуално на терен и в група. Много е важно в един такъв момент човекът, който има нужда от подкрепа, да види, че не е сам. Може да помогне дори една топла дума и прегръдка, но да знае, че не е сам. Това е много важно в първите моменти. Виждал съм случаи дори с възрастни хора, които не осъзнават какво се е случило при наводненията. Казват: "Утре, като се събудя и като изкарам козичките..." А нито имаш козички вече, нито къща." 

Най-тежките случаи в кариерата му?

"През 2000 година имаше големи горски пожари в Сакар (Хасковско). След това 2005-а дойдоха големите наводнения, когато 23 от 28 области пет пъти се наводниха. 2006-а имаше наводнения по река Дунав. 2012-а дойде наводнението в село Бисер, а след това пожарите на Витоша, земетресението в Перник."

Като представител на БЧК Ясен Сливенски е и част от международен екип, който в случай на големи бедствия работи в целия свят. Бил е на много задгранични мисии - последно като делегат на Международната федерация по апела за подпомагане на мигрантската криза в Гърция. "От 2015 до 2017-а отговарях за хуманитарното подпомагане - от островите, откъдето влизаха мигрантите, през Атина и околностите до Северна Гърция и Солун. Там Червеният кръст подпомогна около 1 милион души с хранителни и нехранителни стоки. Операцията се развиваше ден за ден - беше непредсказуемо какво ще се случи на следващия. Политическата обстановка също се изменяше. Налагаше се да се реагира много бързо, спомня си той. - Няма никога да забравя доброволците на Гръцкия червен кръст, които в продължение на една година всяка сутрин в 7:30 се качваха на бусовете и пътуваха над час до границата с Македония. Там раздаваха в продължение на 4-5 часа хранителни и нехранителни помощи, след което се прибирахме, а на другия ден идваха нови 20 доброволци."

Бил е и делегат в Будапеща, където отговарял за Централна Европа и Южен Казваз през 2008-2009 г., като координатор по бедствията за този регион. "Тогава се случи напрежението в Грузия. Подпомагахме около 100 000 души, беше доста напрегнато. Но човек, като си харесва работата и когато е сред колеги, нещата се получават", казва професионалистът.

Един от основните принципи, които се стремим да спазваме, е неутралност. Когато подпомагаме, не може да имаме предпочитания, а следваме критерии. Първо са най-уязвимите групи - първо помагаме на възрастни самотни хора, самотни майки с деца, многодетни семейства, на най-пострадалите, обяснява Ясен Сливенски. -  В човешката природа е заложено това поведение - първоначално всички са мили, а после започват да се сърдят защо на един сме помогнали с нещо, а друг не е получил. Не само у нас е така. Никой не е забравен, но има приоритети при първоначалното подпомагане. Друг основен принцип е да запазим човешкото достойнство."

За героите на БЧК рядко се чува, имената им не са известни, макар да са помогнали на стотици хора. "Червеният кръст, червените униформи - те са разпознаваеми. При нас рядко акцентираме върху отделни служители. Ако питате за Ясен, трудно някой би се досетил - ние не радваме визитки. Хората си спомнят - да, Червеният кръст е бил тук. Такова е естеството на нашата работа и е нормално да е така", добавя той.

Повече за кампанията #EUProtects и нейните герои научете тук и в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови