Георги Апостолов: Рисковете стават все повече, което покачва изискванията към потребителите на интернет

OFFNews 10 февруари 2021 в 14:26 813 0

На 9 февруари 2021 г. се проведе първото за тази година събитие от традиционната вече кампания "Дни на медийна грамотност" на Коалицията за медийна грамотност (КМГ).

Началото на "Дни на медийната грамотност" бе отбелязано в световния Ден за безопасен интернет с организирания от Националния център за безопасен интернет младежки дебат "Заедно за по-добър интернет. Фалшива новина или истина".

Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, откри форума с официално приветствие в 10:00 часа.

"Все по-трудно от всякога различаваме фактите от измислицата. Живеем в ера на постистина, в която емоционалните призиви и личните убеждения често имат по-голяма сила от обективните факти", каза тя, като допълни, че тъкмо децата и подрастващите са най-уязвими.

Дебатите започнаха под формата на ролеви игри, чрез които младежите демонстрираха как дезинформацията влияе на нашия живот и как да я различаваме. Акцентът бе поставен върху темата - COVID-19.

Участници от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет стигнаха до няколко интересни извода, например този, че колкото по-малко отваряме т.нар. "фалшиви" новини, толкова по-малко ще ги има.

Сред засегнатите в контекста на дезинформацията и премахването на съдържание теми беше и тази за свободата на словото, която очевидно вълнува младежите. Това е и едно от големите предизвикателства пред намирането на решение на информационната криза.

Председателят на НЦБИ Георги Апостолов коментира явлението "дийпфейк" и изрази тревога, че поради усъвършенстването на технологията зад този тип фалшифицирано видео, разкриването му става все по-трудно и това носи риск от политически и военни конфликти.

"Когато говорим за едно население, и тук говоря глобално, което много лесно се подвежда - виждаме ефекта на социалните мрежи, как като горски
пожари сензациите плъзват и обхващат много хора, дийпфейкът става изключително опасен", подчерта Апостолов.

В заключителната част на срещата Георги Апостолов направи рекапитулация на изминалата 2020 година от гледна точка на дейността на НЦБИ. Той представи данни и информация за произхода и естеството на обработените сигнали, свързани с незаконно и вредно съдържание в интернет, и апелира към всички потребители, които се сблъскват със ситуации, които ги тревожат, да се обръщат към Центъра за помощ.

Той отправи препоръка както към участниците в срещата, така и към аудиторията, да внимаваме на каква информация попадаме, да мислим критично, да бъдем възможно най-учтиви и вежливи едни към други и да полагаме усилия да направим интернет една по-добра и по-полезна среда за всички.

"Надеждата ни е най-вече в младите хора, защото те са и най-активните потребители на интернет, те веднага завладяват всяко ново пространство, както сега се случи с TikTоk и те са тези, които първи виждат това, което не трябва да присъства в интернет", каза още Апостолов, преди да изрази радостта си от дискусията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!