НС се отказа да спасява КТБ, ще я остави да фалира

Виновни за катастрофата са собствениците, „Банков надзор“ на БНБ, ДАНС и одиторите, заяви Менда Стоянова

Александра Маркарян 31 октомври 2014 в 14:18 28269 19

Менда Стоянова, ГЕРБ, КТБ, 43 НС, Главчев,

Снимка Сергей Антонов

Менда Стоянова обявява, че ГЕРБ се отказват от предложението си за спасяване на КТБ. Така банката неминуемо ще остане без лиценз и ще бъде обявена в несъстоятелност

Парламентът сложи край на опитите за спасяване на Корпоративна търговска банка. Лицензът й ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

След 5-часови дебати в Народното събрание ГЕРБ оттеглиха предложението си за законодателни промени, които да спрат автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради „дупката“ от 4.222 млрд. лева и да дадат възможност на БНБ да предприеме действия по оздравяването й.

Отпадането на точка 3 бе прието със 151 гласа „за“, нито един „против“ и 7 „въздържал се“.

Надежда за спасяването на банката на Цветан Василев се появи тази сутрин, когато бе обявено, че има оферта от консорциума, представен от EPIC, която предвижда рекапитализиране на банката с 50% участие на консорциума и 50% на държавата.

Тя е неизпълнима, предвижда неща, които противоречат на българското и европейското законодателство, заяви обаче управителят на БНБ Иван Искров, повикан в пленарната зала от депутатите.

След неговото изказване и почивка, в която ГЕРБ се събраха, за да решават какво да предприемат, на трибуната излезе Менда Стоянова (ГЕРБ).

„Днес господин Искров ни прочете основните параметри на офертата. Тя наистина не е приемлива. Парламентарната група реши да направя предложение за отпадане на точка 3 (за спасяване на КТБ – бел. ред.) от проекта за решение и да внеса редакционни поправки в точки 1 и 2“, заяви Стоянова.

Редакцията на първата точка от решението предвижда Министерският съвет да внесе предложение за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело, като се предлагат промени в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Точка две от решението предвижда промени, гарантиращи незабавното изплащане на гарантираните влогове при условията на пълно спазване на правото на ЕС.

Стоянова посочи и кои са виновниците за срива на КТБ.

„Очертаха се четири линии на причинители.

Първата е линията на самата банка и нейните собственици, на управлението на банката, която е вземала абсолютно безотговорни решения. В доклада на одиторските компании са посочени безброй нарушения, някои от тях граничат с престъпления или, както се изрази главният прокурор, с кражба.

Втората е линията на държавните институции. Кои не си свършиха работата през всички тези години, кои позволиха да се краде? Първата е банковият надзор на БНБ. Защо не са открили нарушенията, които сега одиторските компании откриват? Защо БНБ един месец по-рано одобри покупката на банка „Виктория“ и сега банката е във фалит заради това решение? Втора виновна държавна институция е ДАНС, финансовото разузнаване. Направихме мега структура, чиито основни задължения са прането на пари и финансовите измами. Тези институции не можаха за всички години да установят, че там има кражби, че има финансови потоци, които изтичат навън.

Трето – правоохранителните органи, които са част от системата за национална сигурност. Дано сега те си свършат работата и поне предотвратят окончателното ограбване на банката.

Четвъртата линия е линията на частните институции. Говоря за одиторите. Всички големи и малки банки, големи и малки предприятия със закон са задължени да наемат одиторски компании, които, извършвайки проверка, да заверяват техните баланси, отчети. Къде беше одиторът на КТБ? Международната одиторска компания с име, част от „голямата четворка“ – KPMG. Защо всички отчети са заверявани без забележки? Те, освен да гледат документи, са задължени и да проверят верността на данните в тези документи. Или не са го правили, защото са проявявали престъпна небрежност, или са го правили, защото така е трябвало“, заяви Стоянова.

Тя посочи и мерките, които трябва да се вземат, за да се върне усещането за справедливост у хората.

„Ние като законодателен орган имаме една възможност – промяна в законодателството. Бих казала дори да помислим за промяна в НК по повод банкови измами, с цялостно, подробно транспониране на европейските директиви в банковата област.

На второ място трябва да има понасяне на вина от всички, които имат участие в този случай. Вината може да бъде наказателна и сигурно тези, които имат нарушение на закона ще бъдат наказани, но има и морална вина. Вина, която не може да бъде доказана по закон.

Трябва и незабавно да гарантираме изплащането на гарантираните депозити и това може да стане реално до края на ноември, ако се приемат необходимите текстове за това“, каза още тя.

След нея на трибуната излезе Атанас Атанасов с въпроса защо шефът на ДАНС не е в залата и защо ДАНС не е реагирала при положение, че е имала данни за изнасянето на десетки милиони левове.

След него на трибуната застана преференциално избраният от БСП Георги Кадиев.

„Аферата показа колко е пробита българската държава. Искам да допълня списъка от виновните. Виновни са и Министерството на финансите, което гузно мълча в първите дни, когато трябваше да налее ликвидност в КТБ, за да няма опашки. Различно беше поведението й към ПИБ, когато тя беше атакувана.

На второ място, виновна е Комисията за финансов надзор с председател Стоян Мавродиев. КФН проспа проблема.

На трето - Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори с ръководител Ваня Донева, ГЕРБ.

Когато се тръгне към оставки на БНБ и ДАНС, което абсолютно задължително, тогава трябва да се стигне и до оставки и в тези институции“, заяви Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!