Фондът за деца заседава за първи път след арестите, разгледа 95 чакащи молби

OFFNews 18 май 2016 в 20:26 2693 0

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца успя да се събере на първото си заседание след арестите във Фонда. 

Заседанието беше отлагано на два пъти от 20 април досега. На извънредно заседание на 21 април бяха разгледани молбите само на най-спешните 17 случая.

95 болни деца чакаха документите им да бъдат разгледани и одобрени от Фонда. 

Молбите на всички тях бяха разгледани и одобрени от Фонда. 

Докато изчаква решението на институцията майката на 4-годишната Радислава Мария Йончева разказа, че чакат решение за лечение на детето, което има тумор на бъбрека.

От 28 март чакаме, имаме подадени документи и всеки ни уверява, че всичко е наред и се работи по въпроса. На 25 март стана ясно, че в България няма да може да бъде оперирано и само някакви химиотерапии поддържащи, които да смаляват тумора и трябва да се оперира там, но след операция е необходимо лъчелечение, което в България пак не се предлага за деца, обясни Йончева. 

Според нея новият директор на Фонда проф. Владимир Пилософ изобщо не е прегледал молбата на детето ѝ. 

Проф. Пилософ обаче е категоричен, че всички молби са придвижени. 

Макар и да съм професор по педиатрия, не съм факир или фокусник. Има няколко семейства те с основание са разстроени. Техните деца имат сериозни заболявания. Имали сме разговори и се надявам децата скоро да заминат за лечение, коментира той пред bTV. 

Двама директори се сменят и никой не е виновен за случая, никой не действа бързо. От страна на фонда мисля, че няма никаква съпричастност, никакво съдействие за по-бързо реагиране. Разглеждат много деца и развитие никакво не виждам, просто не знам каква е дейността на Обществения съвет, подчерта тя.

При специализирана акция на ГДБОП на 20 април бяха арестувани всички служители на Фонда за лечение на деца, сред които и директорът Павел Александров. На петима души бяха повдигнати обвинения. 

В общественото пространство бяха разпространени слухове за даване на подкупи и изнудване от страна на служителите на Фонда, които впоследствие бяха опровергани. 

Александров беше уволнен часове след акцията и на негово място веднага беше назначен проф. Владимир Пилософ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови