Фандъкова за Борисовата: Планът за ПУП да се преработи, включете и територията до р. Аджибарица

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2019 в 10:35 2575 2

Кметът на София Йорданка Фандъкова иска проектът за Подробен устройствен план на Борисовата градина да бъде преработен и подложен на ново обществено обсъждане. 

Това става ясно от нейно становище, в което излага своите предложения за промени в проекта за парка. 

В становището на Фандъкова се казва: 

Парк „Княз Борисовата градина“ е знаково място за София, любимо на поколения софиянци. Изграждането на парка започва в годините след Освобождението, като за него са се грижили градинари, чийто имена и до днес остават в историята на градинското и парково изкуство, като Даниел Неф и Йосиф Фрай.
130 години след изработването на първия устройствен план на градината от Даниел Неф, започваме обсъждането на настоящия проект за Подробен устройствен план, чиято основна цел е да съхрани и опази историческия вид на Борисовата градина, която е сред най-големите богатства на София. През 2014 г. Столичният общински съвет реши изработването на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина да се възложи след провеждане на публичен конкурс.

За провеждането на конкурса бяха определени следните основни принципи: 1. Да не се допуска ново строителство на сгради в парка. 2. Намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности; 3. С механизмите на плана да се прецизира така, че да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване.

Заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г. Замените и продажбите на държавни и общински имоти на територията на парка във времето на прехода са тежко наследство, с което трябва да се справим по законов ред, така че да гарантираме целостта на парка и да го освободим от несвойствени дейности.

През 2017 г. по моя заповед са проверени всички терени на територията на парка, които се стопанисват от дружеството „Софийски имоти“ и сключените договори за наем за прекратени. С доклад до Столичния общински съвет предлагам 4-те терена („Кръглото кафене – Кривите огледала“, „Велописта“, „Детски кът – Водното каналче“ и „Трите дансинга“) да бъдат върнати за управление на Столична община.

Въз основана на анализ на собствеността се установяват неточности в кадастралните регистри, които са използвани от проектанта. Поради тази причина възлагам изготвяне на правен анализ на собствеността, който да изследва съществуващите актове за общинска и за държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. За имотите, които са маркирани като „неустановена собственост“ в проекта, Столична община разполага с актове за общинска собственост.

Конкурсът за разработване на проекта за ПУП на Борисова градина беше спечелен от дружеството „Ковачев архитекти“, което предложи най-консервативният вариант за запазване на парка. Изработването на плана от арх. Ковачев и неговия екип започна през 2016 г. , а проектът е предаден за разглеждане и обсъждане през 2019 г.

В настоящето становище изразявам своите предложения по представения за обществено обсъждане проект, които настоявам да бъдат включени в окончателния вариант на плана:

Да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина.

Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители.

Да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на „Музей за зелена памет“ на мястото на автокъща „Капитолия“. За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата.

Да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща „Капитолия“. Автокъща „Капитолия“ да бъде премахната от Борисовата градина. 

Да не се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“. 

Да не се допуска създаването на нови паркови оси при Обелиска и от стадион „Юнак“ към Розариума.

В специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ. 

Да се преосмисли подлезът при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия. Вкарването на пешеходното движение в подлез ще затрудни придвижването на пешеходците.

Да се подобри структурата на веломрежата в парка на местата на връзка с околните територии. Политиката на Столична община да поощрява велосипедното движение изисква да се отдели особено внимание на възможността за безпрепятствен и удобен велосипеден достъп от съседните територии, като се гарантира безопасността на пешеходците.

Да се изследва възможността на мястото на предвидените с плана пасарелки с ограничен до техническия им минимум размер да се предвидят по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали.

Не подкрепям предложението в проекта за изграждане на атракционна железница на част на участък от съществуващата жп линия.

Да се прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс Дианабад.

Считам за целесъобразно планът да се преработи съгласно приетите предложения, след което да се проведе процедура по ново обществено обсъждане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

2

OtSofia

21.06 2019 в 23:04

II. Обаче СО отказва да се пусне отново безшумен и екологичен трамвай (предложен от кмета на Лозенец)горе, дето тихомълком СО приложиха на трамвая уж забраненото смъртно наказание ? Ами ще продължи ли СО да си присвоява непринадлежащия ѝ терен на гара Пионер? Каква е тази "преработка"?!Нека не забравяме предложението да се "усвоят" за подземни паркинги и училищните дворове? Разработено отново от архитект.

1943

1

OtSofia

21.06 2019 в 23:02

I. Цитирам кмета на София: "... подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата."За да се построи този обект, обаче, ще трябва да се изкопаят между 16 000 и 18 000 куб.м. пръст.Над подземния паркинг щяло да се натрупа 1.5 м плодна пръст,нима някой смята, че там ще виреят истински дървета?Не-ще се скупчат "малки" арх. форми - вентилационни батерии (накъде ще духат те отработените газове),ще лъснат подходи и изходи, рампи, бариери, будки. А шума?Или на околните жилищни квартали вибрациите, форсирането и удрянето на спирачки не им е достатъчно?