Фандъкова: До 3 години ще има място в детска градина за всяко дете, ще се строи и в криви терени

OFFNews 04 септември 2020 в 14:06 4437 3

Детски градини вече ще могат да се строят в терени с по-малка площ и неправилна форма, а съществуващите парцели на детски заведения ще могат да се използват пълноценно за разширението на сгради. 

Това написа столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук, след като предложените от нея промени в Наредбата с изисквания за сградите за образование е подписана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и е публикувана в Държавен вестник. 

В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля, пише още Фандъкова. 

Детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата. Регламентира се броят на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.

По настояване на Фандъкова - за по-голяма сигурност на децата, се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата. 

В момента довършваме новата три годишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще разкрием над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще можем да ги увеличим. Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите, допълва Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3171

3

recycle bin

04.09 2020 в 17:39

До 3 години се надявам тая проста жена да не е в софийския център, а в софийския централен.

4015

2

No matter what

04.09 2020 в 15:22

Тази тема и този проблем.. От години се точи. Но това изказване за "криви терени"?!

3943

1

OtSofia

04.09 2020 в 15:00

"криви" терени?! Това да не са приказки на кварталната опашка за памперси?