Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Етнически турчин прави втора църква в Бургаско

OFFNews - Бургас 07 юни 2016 в 11:10 5997 1

Снимка panoramio.com

Строителният предприемач от турски произход Турхут Исмаил се е заел да ремонтира основно църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в родното си село Искра, община Карнобат.

Това е вторият храм, с който 37–годишиният Турхут се захваща. Той и негови приятели преди 5 години събират средства и изграждат църква в с. Дъбовица, община Сунгурларе.

Научила за първата му инициатива, след като минават местните избори, новата кметица на родното му село Искра се свързва с него с молба да възстанови местната църква.

За нейното възстановяване обаче е необходим доста сериозен ремонт, разказва Турхут:

За времето си тя е била една от големите, на два етажа, построена е 1882 г. В момента църквата е в окаяно състояние и е почти пред разпад. Вътре е подпряна с метални пилони, за да не падне. Вътре няма никакви стенописи. Конструктивно е много зле, нацепена е цялата. Платих целите разноски на проектантите, направиха конструктивно становище, архитектура…“, обяснява състоянието на храма Исмаил.

Тъй като за ремонта ще са необходими много средства, около 760 000 лв., се изготвя проект по Програмата за развитие на селските райони, който е внесен в ДФ „Земеделие“. Община Карнобат издава и строително разрешително, но в последния момент се оказва, че сградата е паметник на културата.

Вчера Турхут отива в София, където се среща с директора на НИМ Божидар Димитров и със заместник–министъра на културата Бони Петрунова. Доц. Петрунова му е обещала съдействие, за да може от Националния институт за недвижимо културно наследство да се произнесат в по-кратки срокове за належащия ремонт.

В София строителният предприемач получава от Божидар Димитров и първия дар за църквата – икони на Св. Св. Кирил и Методий и на Св. Цар Борис Кръстител. Строителният предприемач пък дарява пари за ремонта на Голямата базилика в Плиска.

А на въпроса защо един мюсюлманин строи и ремонтира църкви, Турхут Исмаил отговаря:

Защото по този начин се възражда България. Аз съм бил в Испания, ние толкова потенциал имаме като държава, не можем да го оползотворим, а в Испания - от всеки камък са направили история и по този начин се привличат много туристи. Държавата ни се движи в правилна посока, но има още много да се учим от тези държави, които от един камък правят история, ходят тълпи от туристи и се движи цялата икономика“, казва Исмаил.

Строителният предприемач пояснява, че изпитва и любов, и носталгия към родното си село Искра и му е болно, като си спомня какво е било преди и как изглежда сега. Идеята му е то отново да се възроди. А амбицията – ако институциите одобрят проекта - за следващия празник на селото – 24 май, храмът е да готов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews