ЕП отхвърли ключовата директива за авторското право в интернет

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2018 в 16:02 3117 2

Снимка Pixabay

Европейските депутати отхвърлиха ключовата реформа за авторското право в интернет.

Противоречивата директива бе гласувана в четвъртък.

278 европейски депутати гласуваха "за", 318 "против", а 31 се въздържаха.

Текстовете, срещу които се чуха много разнопосочни мнения, ще бъдат разгледани отново на пленарното заседание след края на лятната почивка на ЕП. Междувременно законодателите ще могат да предложат нови редакции на директивата.

Самият факт, че пленарната зала отхвърля одобрена от парламентарна комисия директива, е показателен колко голям е залогът, пише авторитетното издание "Политико" и добавя, че такова разминаване е рядкост в законодателната практика на ЕС.

Най-спорен в реформата е член 13-ти, който породи недоволство в цяла Европа, а срещу текста на документа бе създадено и движението "Stop The Cencorship", подкрепено от едни от най-големите организации в сферата на интернет свободата.

Ако предложените в този вариант текстове бъдат одобрени, новите правила биха задължили компании като "Гугъл" и "Фейсбук" да следят стриктно платформите си за нарушения на авторските права и биха дали много повече сила в ръцете на лицензодържателите и издателите. Последните се надяват това да им даде ново оръжие в преговорите с компании като "Гугъл" и респективно - повече приходи от онлайн съдържание.

Член 13 от директивата ще задължи всички доставчици на интернет и уеб услуги да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това би следвало да става чрез поставянето на филтри, които да "изчистват" подобни нарушения. Оттук идва и основният страх и аргумент срещу реформата - налага ли тя историческа и безпрецедентна цензура в интернет.

Гласуването в ЕП бе предшестване от зрелищни кампании и за двете мнения. Пол Маккартни се обяви "за" защитата на авторските права, а британският комик Стивън Фрай обиколи Брюксел, предупреждавайки за рисковете за свободата в интернет, ако реформата бъде осъществена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

2

reivy

06.07 2018 в 15:02

@поп Дръвчо
И на мен ми беше интересно, понеже съм един от тези дето апелираха лично към евродепутатите ни да не подкрепят въпросните чл. 11 и 13. Та погледнах кой как е гласувал и ще ти кажа. 'За' са гласували: Асим Адемов, Неджим Али, Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Петър Курумбашев, Андрей Ковачев, Андей Новаков, Владимир Уручев.
'Против' : Илхан Кючук, Момчил Неков, Георги Пирински.
'Въздържал се' : Светослав Малинов
Николай Бареков, Ева Майдел, Искра Михайлова, Емил Радев и С. Станишев не са присъствали.
А иначе проблемите, които биха породили чл. 11 и 13 в този им вид са доста сериозни.
Дано сега преработят въпросните текстове влагайки повече акъл.

12133

1

поп Дръвчо

05.07 2018 в 18:30

да не им се надяваш.

Много искам да знам нашите как са гласували