Сеч до голо в Ботевград. Това ли е 19/45 там? (видео и снимки)

Николаос Цитиридис 30 април 2014 в 13:17 21729 16

В село Литаково

Незаконна сеч в огромни размери е извършвана край ботевградските села Краево, Литаково и Боженица. Сечта се извършва край вододайните зони на областта, а видим контрол няма.

Това разказа пред OFFNews Мартин Тинчев, който е бивш зам-управител на областната администация на София област.

На кадрите, с които OFFNews разполага, се вижда, че сечта е безконтролна, поголовна и явно неконтролирана от горското стопанство.

Отсечени са вековни дървета, виждат се отсечени букове с диаметър над метър и половина.

"В горите на тези села има издадени разрешителни за сеч, но хората, които я извършват надвишават в пъти кубиците, които са им позволени да отсекат. Ако разрешителното дава право на 500 кубика дървесен материал, секачите премахват по 2500-3000 кубика дървесина. Това се случва "незабелязано" от горските. Нито става ясно къде отиват парите от дървесината, нито къде отива самата дървесина", разказа Тинчев.

Според него в основата на поголовната сеч е схемата "19/45", в която всеки месец шефовете на държавните горски предприятия у нас са били принудени да плащат рекет по 45 000 лева (а според друга информация по 50 000 лева) за да не бъдат уволнени. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, огласил първи схемата, обвини индиректно за нея зам.-министъра на земеделието Валентина Маринова (избрана от квотата на ДПС). Борисов свърза със схемата и причината за смъртта на един от шефовете на държавни предприятия - Юри Миков, директор на Югозападното горско предприятие, който загина в катастрофа в Гърция. Според лидера на ГЕРБ той е искал да разкрие схемата.

Освен, че в гората не се упражнява контрол, входовете към водните резервоари на 3 села стоят отворени за всякакви посетители.

За коментар по темата потърсихме директора на горското стопанство в Ботевград Веселин Нинов. Според него ставало въпрос за незаконна сеч в малки количества от хора от ромски произход. Той докладва, че от началото на годината са съставени 167 акта за незаконна сеч и е уволнен един горски, с който в момента се занимавала прокуратурата.

Според горското стопанство през 2013 и 2014 година в землището на с. Боженица не са издавани разрешителни за сеч.

До момента в горското стопанство на Ботевград са издадени общо 127 разрешителни за сеч на 30,439 куб. м. дървесина. За охраната на горите в стопанството на Ботевград, което е близо 27,000 хектара, се грижат едва 25 служители.

Повече снимки и видео тук и тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!