Quantcast

Сеч до голо в Ботевград. Това ли е 19/45 там? (видео и снимки)

Николаос Цитиридис Последна промяна на 30 април 2014 в 13:17 20843 16

В село Литаково

Незаконна сеч в огромни размери е извършвана край ботевградските села Краево, Литаково и Боженица. Сечта се извършва край вододайните зони на областта, а видим контрол няма.

Това разказа пред OFFNews Мартин Тинчев, който е бивш зам-управител на областната администация на София област.

На кадрите, с които OFFNews разполага, се вижда, че сечта е безконтролна, поголовна и явно неконтролирана от горското стопанство.

Отсечени са вековни дървета, виждат се отсечени букове с диаметър над метър и половина.

"В горите на тези села има издадени разрешителни за сеч, но хората, които я извършват надвишават в пъти кубиците, които са им позволени да отсекат. Ако разрешителното дава право на 500 кубика дървесен материал, секачите премахват по 2500-3000 кубика дървесина. Това се случва "незабелязано" от горските. Нито става ясно къде отиват парите от дървесината, нито къде отива самата дървесина", разказа Тинчев.

Според него в основата на поголовната сеч е схемата "19/45", в която всеки месец шефовете на държавните горски предприятия у нас са били принудени да плащат рекет по 45 000 лева (а според друга информация по 50 000 лева) за да не бъдат уволнени. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, огласил първи схемата, обвини индиректно за нея зам.-министъра на земеделието Валентина Маринова (избрана от квотата на ДПС). Борисов свърза със схемата и причината за смъртта на един от шефовете на държавни предприятия - Юри Миков, директор на Югозападното горско предприятие, който загина в катастрофа в Гърция. Според лидера на ГЕРБ той е искал да разкрие схемата.

Освен, че в гората не се упражнява контрол, входовете към водните резервоари на 3 села стоят отворени за всякакви посетители.

За коментар по темата потърсихме директора на горското стопанство в Ботевград Веселин Нинов. Според него ставало въпрос за незаконна сеч в малки количества от хора от ромски произход. Той докладва, че от началото на годината са съставени 167 акта за незаконна сеч и е уволнен един горски, с който в момента се занимавала прокуратурата.

Според горското стопанство през 2013 и 2014 година в землището на с. Боженица не са издавани разрешителни за сеч.

До момента в горското стопанство на Ботевград са издадени общо 127 разрешителни за сеч на 30,439 куб. м. дървесина. За охраната на горите в стопанството на Ботевград, което е близо 27,000 хектара, се грижат едва 25 служители.

Повече снимки и видео тук и тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2014 в 12:37

Тази схема я измисли Миро Найденов, който създаде 6-те предприятия. Той лично прибираше по-рано пачките. Комунетата и ДПС просто я продължиха. OFF News, проверете повеждащата се м момента поголовна сеч на тириторията на ГС "Росица" и Априлци. Там се сече включително и на територията на Централен балкан. Голо!!!

05.05 2014 в 16:59

AAA , neee beeee.....

05.05 2014 в 10:51

това е една и съща престъпна схема измислена още преди 10 години от престъпниците ДПС и неотклонно се употребява при ограбване на горите..... Фирмаджиите освидетелстват сечището с горските и после го смачкват.... Ако има сигнал от граждани и организации в най добрия случай горските започват да "търсят" неизвестен нарушител.... и никога не го намират. В някои случаи вкарват в затвора самосиндикални цигани по чл 235 от НК и така оправдават службата си.... А милиони лева всеки месец текат къмцентралата на ДПС, или ГРОБ, докато бяха на власт.... Поради и тази причина нито един престъпник в горското не бе уволнен от боко когато беше на власт - та нали са професионалисти в областта на грабежа в горите и носят "печалби"??? И сега новата тройна коалиция безчинства под диктовката на ДПС и моралната подкрепа на Атака!?!?

01.05 2014 в 19:10

Защо не публикувате нещо свързано със шистовия газ, за който Запада вече лобира и срещу нашето правителство? Не мислите ли, че това е по-актуална и сериозна новина, засягаща Природата?

01.05 2014 в 02:14


Алооо, Зелените! Къде сте? Не ви чувааам!
Май не искате да безпокоите Станишковите, а?

01.05 2014 в 02:13


Алооо, Зелените! Къде сте? Не ви чувааам!
Май не искате да безпокоите Станишковите, а?

01.05 2014 в 00:04

Bastor, ти си пълен глупак, ако мислиш, че циганите са причина за изсичането на гората ни и живееш в свой измислен свят. Те нямат капацитет да организират тировете, които изнасят последните ни букови и дъбови гори в посока юг.

30.04 2014 в 22:03

Спасиха циганите от страха от закона.

Да живеят управляващите.

30.04 2014 в 17:56

Издевателствата са над целия Балкан, хора! С очите си видях варварска сеч над Блаша, Чибаовци, Своге, Лакатник, Миланово, Зимевица. Който познава дефилето добре, знае за какви гори става дума. Ужас и апатия ме обземат. Вси4ко се организира от местните власти и мафиоти. Местните хора, които не са тотално впиян4ени са отчаяни и в страх да кажат и гък, а и на кого да се опла4ат. Това се върти с протекцията на държавните структури - полиция,горски стопанства, областни управители...

30.04 2014 в 15:50

Веднаж вече написах:безконтролна сеч из цялата наша Родина,като една човешка длан.Конкретно за Литаково и Краево,съм свидетел,точно така е,както е описано в материала.Ние,българите сме вулгарни и прости,Държавата ли ни е такава....вече не знам.Ще съсипем Морето,Планината,Гората,Реката...всичко!И наистина,смърт и погром за децата и внуците ни.След нас,не Потоп-бедствие.Надежда всяка тука оставете.Не се сещам-19/45 ли е,какво е,но такова чудо по нормалния Свят....ДО МОИТЕ ДЕЦА-обичам ви,затова се махайте,дим да ви няма от тази пошла територия.