Елин Пелин, Ботев и Пенчо Славейков на изпита по литература в СУ

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2015 в 10:05 6264 2

Снимка uni-sofia.bg

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1197.

Първата тема, която студентите могат да изберат, е „Човекът, домът и родът в повестта „Гераците” на Елин Пелин”. Темата бе изтеглена от Светлана Богомилова от Видин.

При избор на втората тема кандидат-студентите трябва да съпоставят цитатите:

„В тъги, в неволи младост минува,

кръвта се ядно в жили вълнува,

погледът мрачен, умът не види

добро ли, зло ли насреща иде…”, Христо Ботев, „Борба”

и

„Докле е младост, всичко е шега;

не хвърля сянка на сърце тъга;

дори тъгата извор е на радост –

докле е младост, ах, докле е младост!”, Пенчо Славейков, „Докле е младост”.

Темата бе изтеглена от Никол Гавадинова от Самоков.

Изпитът по български език и литература е писмен, с продължителност 4 астрономически часа.

Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от следните изпитни задачи:

Изпитна задача 1: създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

Изпитна задача 2: създаване на самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2015 в 10:40

Защо, може и по-творчески. Примерно, втората тема има много актуална политическа интерпретация. При това има няколко красиви варианта.

1. Двата цитата като илюстрация на разлките в отношението на гражданското общество и политическите елити към проблемите на съвременна България. Може да се съпостави жизненият път на млад протестър, взел кредит и направил от нищо и със стискане на зъби собствен малък бизнес и тази на Ева Паунова, назначена за евродепутат или на щастливият номер петнайсет.

2. Двата цитата като отношението на младите днес и младите през 1984-та. Едните жалят изгубената младост и убиват младостта на днешните млади, а на другите всичко им е криво, но ще си спомнят за тия тежки години с умиление.

И т.н.

07.06 2015 в 10:25

Изпитна задача 1: създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем...

Изпитна задача 2: създаване на самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма...


Колко хубаво звучи така на хартия. Жалко, че е само на хартия, а в реални живот нещата са така:

Изпитна задача 1 и 2: да се покаже добро и безсмислено наизустяване + лека преработка на чужди анализи (светилата, сеееешс, одобрени академично светила) на поставените текстове. Колкото повече се доближават до оригинала, толкова по-добре. Самостоятелни мисли, идеи и интерпретации не се поощряват по никакъв начин, а биват тежко наказвани.