Да има квартал „Бедечка“ е по-скъпо от запазване на парка

OFFNews 24 април 2017 в 13:43 5230 1

Общо поне 15 милиона лева отклонение допусна в калкулациите си общинската комисия „Бедечка“ в Стара Загора. Комисията изчислява колко би струвала новата инфраструктура, която трябва да се изгради с общински пари, ако парк Бедечка се превърне в квартал.

Комисията смята също колко би струвало отчуждаването на частни терени, за да се запази паркът.

Въпросната комисия от общински съветници „пропусна“ да сметне в инфраструктурата мост на четирилентов булевард, кръстовище и кръгово движение. Комисията подцени и останалите разходи за инфраструктура, като „забрави“ да калкулира проектиране, строителен надзор и т.н. (виж приложената схема). Всичко това се разбра в няколкото открити заседания на комисията, на които присъстваха и защитници на парка, алармират активистите от "Запазете Бедечка".

В открито заседание общинарите първо обявиха, че разходите за инфраструктура ще бъдат минимум 21 милиона лева (без проектирането и други допълнителни, които нямало как да се знаят), после пък ги сведоха до около 17 милиона лева. Накрая стигнаха до число от 14 милиона. Това число фигурира в т.нар. доклад на комисията, с който защитниците на Бедечка вече разполагат.

До 19 април въпросният “доклад” трябваше да е готов. До петък обаче той не беше качен дори на сайта на Общината.

“Докладът” е в "готовия" си вид едва сега и ще бъде пропагандиран на сесията на Общинския съвет на 27 април.

Елементарна сметка показва, че сумата за инфраструктура е доста по-голяма (виж схемата), а със споменатите липсващи сега пера парите стават не по-малко от 30 милиона. Така занижаването на цената на инфраструктурата се оказва близо двойно.
В същото време комисията сметна средна цена за отчуждаване на частен терен от около 150 лв на декар, въпреки че в собствените ѝ документи фигурира средна цена от около 134 лв на декар (виж приложения 2 и 3). Това реално прави около 30 милиона, и то за съвсем малки парцели - около 500 - 600 кв.м.

Цената би била такава обаче, само ако всички имоти бяха маломерни, имаше налична към днешна дата инфраструктура и имаше пазар - търсене на подобни имоти - което изобщо не е така.

Ако се направи дори елементарен преглед на цените на имоти, оказва се, че цената на отчуждаването може да се окаже доста по-ниска, не повече от около 20 милиона и то ако имотите са придобити (възстановени) законно, за тях няма обезщетения и са спазени всички изисквания за актовете, свързани с това.

Явно целта на комисията е да покаже колко скъпо е запазването на парка и колко евтино е изграждането на квартал. Сметката по пера обаче сочи, че нещата стоят точно обратно. Преди да се говори за каквото и да било плащане, трябва да се говори за разследване и ревизия на порочни решения назад в годините, довели до скандалната ситуация с имоти за застрояване в зелената площ.

Досега комисията действа в абсолютен разрез със започналата в Общинския съвет законова процедура за промяна на ОУП и запазване на парка - както постанови Общинският съвет през септември с огромно мнозинство. Комисията дори си позволява да предложи като вариант и отмяна на това решение на ОбС. Гласувалите т.нар. доклад на комисията са Стефан Анков, Иван Митров, Румен Димитров, Гергана Микова, Михаил Михайлов, Тунджай Йозтюрк и Ивета Лазарова. Тихомир Димитров и Недялко Ангелов се въздържаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

24.04 2017 в 14:24

Нещо не е наред в тази "новина".
Ако тази територия е отредена за парк за каква "нова инфраструктура, изградена с общински пари" иде реч?!
Слави как си има парк до Японския в софия?
Така и тея ше си имат частни парцели отредени за парк. Точка.