Екоактивисти: Нагласен конкурс решава съдбата на Витоша

Четирима кандидати да пишат плана за управление на природния парк

Милен Енчев Последна промяна на 07 март 2014 в 16:57 6754 9

Снимка Фесйбук групата "За Витоша"

Четири фирми са подали оферти за изпълнение на новия 10-годишен план за управление на природен парк „Витоша“. Това стана ясно днес при отварянето на офертите в дирекцията на парка. Настоящият план (2005 - 2014), който по същество е временен закон за режимите на управление на защитената територия, изтича в края на тази година. Прогнозната стойност на поръчката е 599 хиляди лева без ДДС, а финансирането ще е с европейски средства от оперативната програма „Околна среда“.

Кандидатите са „Планеко“ ООД (за консултации и екооценки), обединение „Фортис – НПМ – Айко“ (в което влизат градоустройствената и консултантска фирма „Фортис Фасилитис“, Националният природонаучен музей и лесоустройствената фирима "Айко 1991"), фирма „Пролес – Инженеринг“ (специализирана в лесоустройство и плеяда горски дейности) и Консорциум „Обединение за устойчиво развитие на Витоша“ (в който влизат търговската фирма Алмарекс", "Нишава" - за горскостопанска дейност, "Призма инфо", занимаваща се с геодезия и кадастър и Минно Геоложкия университет).

Битката за Витоша

Конкурсът за новия план се следи с повишено внимание от природозащитните организации, тъй като от няколко години собственикът на лифтовете над София фирма „Витоша ски“ настоява за разширяване на ски център „Алеко“ в планината. Преди години фирмата представи проект за нов ски център, предвиждащ множество нови лифтове и писти над столицата с трасета, различни от досегашните. Фирмата обеща инвестиция от около 70 милиона евро. Проектът получи одобрението на столичната екоинспекция (РИОСВ София). Впоследствие обаче по жалба на Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България (тогава и дирeктор на парк „Витоша“), бившият екоминистър Нона Караджова отмени съгласувателното решение на подчинената си инспекция, а основанието беше, че екооценката му е с ред пропуски и в този си вид проектът за нов ски курорт противоречи на плана за управление на парка.

Така че от изпълнителя на новия план за управление на парка се очаква да наклони везните в спора – дали е допустимо ново ски строителство на Витоша в зони, различни от досегашните и в какъв размер.

Витоша и Пирин – един инвеститор, една цел

„Витоша ски“ е свързана с концесионера на ски зона Банско в Пирин фирма „Юлен“. Един и същ човек – адв. Петър Петров, е в ръководството и на двете фирми, които се протежират от председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, който е съакционер в Първа инвестиционна банка. ПИБ е кредитор и на двата ски курорта.

Също като при „Витоша ски“ желанието на „Юлен“ да разшири ски зоната над Банско (с втори кабинков лифт, нови открити лифтове и писти) се сблъска с плана за управление на парк „Пирин“, който не позволява строителство на туристическа инфраструктура извън досегашната. По искане на община Банско в началото на миналата година предишните управляващи дадоха старт на процедура по изменение на плана на парка, която да разшири зоната за строителство на лифтове. Заради натиска на екоорганизациите обаче настоящото правителство не я доведе до край, а екоминистърът Искра Михайлова обяви, че ще се изчака новият план за управление на парк „Пирин“, понеже неговият също изтича (всъщност, планът вече изтече – в края на 2013 г.)

Поради което обвеният конкурс за изпълнител на плана на „Пирин“ (на стойност 1.4 млн. лева) бе следен под лупа от екоорганизациите, „Юлен“ и община Банско. Той бе спечелен от обединението „Пирин 2014“, в което участват няколко екоорганизации – една от тях „Зелени Балкани“, в чието ръководство влиза Тома Белев. Впоследствие обаче по жалба на другия кандидат - „Пролес – Инженеринг“, изборът бе отменен. В крайна сметка конкурсът бе спечелен миналият месец (на 4 февруари) от „Пролес – Инженеринг“.

Подозрения, че конкурсът за Витоша е нагласен

Условията на конкурса за изпълнител на новия план на парк „Витоша“ вече предизвикаха тревога в екоорганизациите, че изборът може да е предрешен. Тази седмица, броени дни преди отварянето на офертите, Тома Белев изпрати сигнал до дирекцията на парка – възложител на търга и до министрите на околната среда и на земеделието, в което предупреди, че условията на търга стесняват кръга на възможните кандидати до няколко експерти в страната и едва 3-4 фирми.

От ръководителя на екип се изисква например да е учатвал в изготвянето на поне два плана за управление на защитени територии. „Поставеното изискване ограничава списъка на потенциалните експерти, които биха могли да изпълняват функцията за ръководител на екип до петима човека в България“, писа Белев.

За един от ключовите експерти в екипите на кандидата – по горите, пък се изисква да има минимум един проект или договор за устройство на гори в поне един план за управление на защитена територия. „В България има приети ограничен брой планове за управление, при които е извършвана горска инвентаризация и те до момента са изпълнявани само от 4 фирми вписани в специализиран регистър по реда на закона за горите.  Това изискване ограничава броя на потенциалните изпълнители в България на по-малко от 10 експерта, ограничени в тези четири фирми“, коментира природозащитникът.

От кандидатите се изискват и поне шест експерта с опит проучване, картиране и инвентаризация на горите. Според Белев това условие е дискриминационно, още повече, че парковата дирекция не е наясно с площта, за която възлага инвентаризация в парка.

„Така формулираните изисквания за участие в откритата процедура ще ограничат силно конкуренцията до няколко фирми специализирани в областта на устройството на гори и техните служители и постоянни експерти“, заключава той.

В сигнала си бившият шеф на парка прогнозира, че именно „Пролес инженеринг“ - фирмата, която спечели конкурса за новия план на парк „Пирин“, ще спечели и търга за плана на „Витоша“, самостоятелно или в консорциум.

Предстои дирекцията на парка да обяви победителя в конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2014 в 17:31

"Пролес" си е на частни лица от 25 години и си се занимава с лесоустройство от 15 - затова и собственика и подкрепя частния среден и дребен бизнес в горите чрез сдружението Булпрофор. Имат си финансови интереси хората но не ги сравнявайте с останалите жадни за власт мафиоти.

08.03 2014 в 15:15

Витоша трябва да остане парк а ските - една от възможностите, с насоченост към начинаещите, децата и местните. Превръщането на Витоша от първокласно място за почивка на Софиянци в четвърокласен ски курорт ще е от полза единствено и само на строителното лоби и дървената мафия.

07.03 2014 в 22:18

В отговор на въпроса на "копелето"

От търговския регистър излиза, че управители на Пролес инженеринг са:
АНТОНИЙ СТЕФАНОВ СТЕФАНОВ
ГЕОРГИ НАЧЕВ НАЛБАНТОВ


07.03 2014 в 17:51

Гледай ги тея тролове как налазиха веднага бе :D

На кой е "Пролес инженеринг"? Някой ако знае да казва.

07.03 2014 в 17:47

Това е определено поръчков материал в полза на "зелените". Егати и продажната медия.

07.03 2014 в 17:06

Защо конкурса да е нагласен като участват 4 фирми? Ако бяха 1-2 тогава щеше да има съмнение.

07.03 2014 в 16:55

Тома Белев беше директор на парка, но го съсипа. Навсякъде сметища, навсякъде незаконна сеч, никакви табелки... И този наглец се "опасява" за съдбата на Витоша. Всички знаят, че го изритаха за некадърно управление. Буквално... Би било най-големият ужас за планината, ако планът за управление попадне в неговите алчни ръчички.
Ние от гилдията на еколозите сме повече от възмутени, че този човек се представя за виден лесовъд и едва ли не е лицето на общността ни.

07.03 2014 в 16:54

Витоша трябва да се развива. Има голям потенциал да привлича скиори и туристи!