Екатерина Бончева: ВАС блокира дейността на Комисията по досиетата

OFFNews 10 март 2015 в 19:32 5275 3

Снимка БГНЕС

Върховният административен съд блокира дейността на Комисията по досиетата. Скандален е отказът на магистратите да излязат с тълкувателно решение за обявяването на агенти на Държавна сигурност само въз основа на т. нар. картонче.

Това обяви в ефира на bTV един от членовете на комисията Екатерина Бончева. Тя припомни, че преди година и омбудсманът Константин Пенчев е отправил искане към съда да се тълкува решението поради противоречива съдебна практика, но то също е отхвърлено от магистратите. 

"За Комисията по досиетата най-големият проблем е с получаването на военната информация. Въпросът е кой не иска тези документи да дойдат у нас", попита Бончева. 

"Съществува мощна и яростна съпротива да не бъде предоставен служебен архив, а актът е в разрез със закона и блокира на практика дейността на Комисията по досиетата", алармира тя и изрази опасенията си, че това се прави заради "неудобната" информация за български граждани, които заемат високи постове във властта. 

"Лъжата за чуждите граждани е такава димна завеса, защото това, което трябва да получим от военното разузнаване, е т. нар. служебен архив", обясни Бончева и допълни, че по закон няма как да бъдат осветени чужди агенти, а документите от такъв характер няма да бъдат обявени.

"Там, където има заплаха за националната сигурност от чужди граждани, те отиват за проверка по чл.32 и ние нямаме право да ги осветим. Ние трябва да получим служебния архив и това няма нищо общо с тях. И в този смисъл те не могат да представляват заплаха за националната ни сигурност. Престъпното и лъжливо говорене в България е най-голямата опасност за националната ни сигурност", категорична е Бончева. 

Комисията по досиетата трябва да получи всички документи, създадени от тайните служби в периода 1944 - 1991 г. Останалото по думите й е лъжливо говорене, което цели да възпрепятства работата на комисията.

Екатерина Бончева коментира и отстраняването на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов от военния министър Николай Ненчев преди ден.

"Особено важно за този период е във военното разузнаване да влязат хора, които са минали курсове в НАТО, а не в КГБ и в чиято биография няма клетвен лист за вярност към СССР и КГБ", посочи Бончева и приветства новината за избора на Йордан Бакалов за нов шеф на военното разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!