Екатерина Бончева: ВАС блокира дейността на Комисията по досиетата

Последна промяна на 10 март 2015 в 19:32 4299 3

Снимка БГНЕС

Върховният административен съд блокира дейността на Комисията по досиетата. Скандален е отказът на магистратите да излязат с тълкувателно решение за обявяването на агенти на Държавна сигурност само въз основа на т. нар. картонче.

Това обяви в ефира на bTV един от членовете на комисията Екатерина Бончева. Тя припомни, че преди година и омбудсманът Константин Пенчев е отправил искане към съда да се тълкува решението поради противоречива съдебна практика, но то също е отхвърлено от магистратите. 

"За Комисията по досиетата най-големият проблем е с получаването на военната информация. Въпросът е кой не иска тези документи да дойдат у нас", попита Бончева. 

"Съществува мощна и яростна съпротива да не бъде предоставен служебен архив, а актът е в разрез със закона и блокира на практика дейността на Комисията по досиетата", алармира тя и изрази опасенията си, че това се прави заради "неудобната" информация за български граждани, които заемат високи постове във властта. 

"Лъжата за чуждите граждани е такава димна завеса, защото това, което трябва да получим от военното разузнаване, е т. нар. служебен архив", обясни Бончева и допълни, че по закон няма как да бъдат осветени чужди агенти, а документите от такъв характер няма да бъдат обявени.

"Там, където има заплаха за националната сигурност от чужди граждани, те отиват за проверка по чл.32 и ние нямаме право да ги осветим. Ние трябва да получим служебния архив и това няма нищо общо с тях. И в този смисъл те не могат да представляват заплаха за националната ни сигурност. Престъпното и лъжливо говорене в България е най-голямата опасност за националната ни сигурност", категорична е Бончева. 

Комисията по досиетата трябва да получи всички документи, създадени от тайните служби в периода 1944 - 1991 г. Останалото по думите й е лъжливо говорене, което цели да възпрепятства работата на комисията.

Екатерина Бончева коментира и отстраняването на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов от военния министър Николай Ненчев преди ден.

"Особено важно за този период е във военното разузнаване да влязат хора, които са минали курсове в НАТО, а не в КГБ и в чиято биография няма клетвен лист за вярност към СССР и КГБ", посочи Бончева и приветства новината за избора на Йордан Бакалов за нов шеф на военното разузнаване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 23:07

Агент Буда, Агент Гоце и Агент Павел както и тези от ПФ са във властта. Нормално е. Смешното е, че след кабинета Орешарски се твърди, че това сега е втория кабинет, в който няма нито един ДС агент. Така работят те - с воля и наглост вече 70 години.

10.03 2015 в 22:32

Интересно, какви ли са заплатите на членовете на Комисията за досиетата? Вече няколко пъти чета бивши ченгета в прав текст да казват, че интересните материали са унищожени още 89 г. Какъв е смисълът тогава от функционирането на тази комисия? Да се публикуват периодично списъци с имена, някои предполагам с покойници, които никой не може да запомни. На времето ми беше втръснало до N-та степен да слушам за подвизите на съветската армия през ВСв.В, не че ги оспорвам, а и сега се случва нещо подобно. Интересно какви ли списъци ще обикалят насам-натам след 20 години. Дано Бог пощади бъдещето поколение за разлика от моето и настоящето,принудени да слушат за събития, в които не са участвали и винаги са били далечно минало.

10.03 2015 в 21:04

Целият масив на МВР отиде КОЙзнае (всеки умен човек-също) къде и следите се замитат,а сега се вдига пропагандна пушилка.Страшното е ,че и сменени,тези агенти на КГБ, чрез "къртици" и "специалисти" сделани в библиотекарския, продължават клетвеното си дело и вдъхновяват българските "братушки".Но все пак трябва да се започне с изриването.Ролята на масмедиите обаче е плаха ,което удължава мрака в живота ни.