Един учебник по предмет от I до VIII клас, три варианта в гимназията

Нови учебници ще се печатат и без нови програми, предвижда проектонаредба на МОН

Александра Маркарян Последна промяна на 08 юли 2014 в 13:32 3152 7

Снимка Сергей Антонов

В началния и прогимназиалния етап на образование ще има само един учебник по предмет за клас. В гимназията учителите ще имат възможност да избират между три варианта.

Това гласи проектонаредба за изменение на Наредба 5 от 2003 г. на Министерството на образованието и науката, публикувана на сайта на ведомството.

Сега действащите разпоредби позволяват учителите да избират между три варианта на учебник по предмет от I до XII клас.

Образователният министър Анелия Клисарова, която настоява за още по-строго ограничаване на допустимата сега конкуренция на пазара на учебници, е дала срок за изпращане на становища по проектонаредбата до 17 юли.

Според текстовете на проектонаредбата учебниците от началния и прогимназиалния етап, които се плащат от държавния бюджет и се дават на децата безплатно, ще се одобряват след провеждането на конкурс за проект на учебник по предмет и клас. След конкурса ще има процедура по договаряне с победителя без обявление по Закона за обществените поръчки. Одобряването на гимназиалните учебници от МОН ще става по сегашния ред.

С проектонаредбата се отваря врата за създаването на нови учебници и без да има нови учебни програми.

В чл. 76, ал. 2 от проекта се казва, че "след изтичане на 4-годишен период на използване на одобрения учебник в обучението и след анализ на ефективността и приложимостта му в учебния процес конкурс за проект може да се обяви и без да са утвърдени нови учебни програми". Разрешение за същото се дава и по отношение на учебниците за гимназиалния етап.

Чак след одобряването на определеното издателство, което ще прави валидния за училищата учебник за предмет и клас се предвижда провеждането на обществено обсъждане на избрания проект. То ще се състои в публикуването на проекта на сайта на МОН и отпускането на 1-месечен срок, в който "заинтересованите лица" да предоставят становища и предложения. След това министърът на образованието ще назначи комисия, която заедно със спечелилото конкурса за учебник издателство да обсъди предложенията за промени в проекта на учебник и да реши дали и кои от тях да приложи. Въпросната комисия ще включва учители, експерт от МОН и от регионален инспекторат по образованието, също подчинен на МОН, и специалист по графичен дизайн.

Според текста на наредбата "членове на комисията могат да бъдат лица, които декларират, че не са участвали в каквото и да е качество в изготвянето на проект на учебник, внесен в конкурса за проект". В сега действащата наредба тези изисквания са формулирани по следния начин: "Членове на комисията не могат да бъдат лица, които са автори или рецензенти на внесен в процедурата за оценяване и одобряване проект на учебник или са в други договорни отношения с издателство към момента на провеждането й, които биха повлияли на обективността на оценяването".

Одобрените от МОН учебници ще имат текст ""Учебникът е одобрен със заповед № .... на министъра на образованието и науката". В тях ще бъдат написани и имената на членовете на комисията.

От проектонаредбата не става ясно как ще бъде уреден въпросът с авторските права. В нея пише само, че това ще се разпише в договора между министъра на образованието и съответното издателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2014 в 16:17

Министър Клисарова , Вие това с учебниците сте го приели навярно като някаква фикс идея или се касае за политическа или корупционна поръчка , но на 20. 6.2014г. е публикувана промяна на наредбата за одобряване на учебниците , в която при непроменени програми, полиграфически изисквания или каквото и да е друго ще се обявяват конкурси за „нови“ учебници. Т. е. слагате каруцата пред коня, но учебниците са три.
15 дни след това на сайта на МОН се публикува поредната промяна на тази наредба , където вече учебниците са редуцирани на един, отново при непроменени програми , дизайн, полиграфия. Това ако не е политическа или корупционна поръчка..........
Г-жо Клисарова, нали съдържанието на учебниците,за което казвате , че не може да влияете, отговаря на тези програми. Там са дадени понятията,образователните цели, темите и резултатите , които трябва да се постигнат. Полиграфическото изпълнение също остава непроменено. Същата хартия, същия обем, същите корици.
Какво очаквате да се получи?Всеки случай не и“ по –съдържателни, по-леки, написани от учители“ учебници. Защо заблуждавате хората?
В случая се подготвя само едно преразпределение ,като парите предполагам отиват в червената каса за купуване на гласове.

08.07 2014 в 22:20

Отиват си след седмици и искат да оставят капани от неразрешими казуси за следващите! Гнусни и подмолни.

08.07 2014 в 18:10

Образованието в България е бизнес и нищо повече.

08.07 2014 в 16:01

Ами последни малоумия от един случаен министър.

08.07 2014 в 15:53

Това е напълно неадекватна жена. Моля ви да я спрете,малко национална отговорност, защото всяко нейно действие е заплаха за едва тътрещото се образование. СПРЕТЕ КЛИСАРОВА!!!!

08.07 2014 в 15:44

МАЛОУМИЕ!!!
Няма смислени доводи да се прави подобно нещо!

08.07 2014 в 14:43

С какво госпожа Клисарова ще защити ограничаването на конкуренцията?