Един учебник по предмет от I до VIII клас, три варианта в гимназията

Нови учебници ще се печатат и без нови програми, предвижда проектонаредба на МОН

Александра Маркарян 08 юли 2014 в 13:32 3907 7

Снимка Сергей Антонов

В началния и прогимназиалния етап на образование ще има само един учебник по предмет за клас. В гимназията учителите ще имат възможност да избират между три варианта.

Това гласи проектонаредба за изменение на Наредба 5 от 2003 г. на Министерството на образованието и науката, публикувана на сайта на ведомството.

Сега действащите разпоредби позволяват учителите да избират между три варианта на учебник по предмет от I до XII клас.

Образователният министър Анелия Клисарова, която настоява за още по-строго ограничаване на допустимата сега конкуренция на пазара на учебници, е дала срок за изпращане на становища по проектонаредбата до 17 юли.

Според текстовете на проектонаредбата учебниците от началния и прогимназиалния етап, които се плащат от държавния бюджет и се дават на децата безплатно, ще се одобряват след провеждането на конкурс за проект на учебник по предмет и клас. След конкурса ще има процедура по договаряне с победителя без обявление по Закона за обществените поръчки. Одобряването на гимназиалните учебници от МОН ще става по сегашния ред.

С проектонаредбата се отваря врата за създаването на нови учебници и без да има нови учебни програми.

В чл. 76, ал. 2 от проекта се казва, че "след изтичане на 4-годишен период на използване на одобрения учебник в обучението и след анализ на ефективността и приложимостта му в учебния процес конкурс за проект може да се обяви и без да са утвърдени нови учебни програми". Разрешение за същото се дава и по отношение на учебниците за гимназиалния етап.

Чак след одобряването на определеното издателство, което ще прави валидния за училищата учебник за предмет и клас се предвижда провеждането на обществено обсъждане на избрания проект. То ще се състои в публикуването на проекта на сайта на МОН и отпускането на 1-месечен срок, в който "заинтересованите лица" да предоставят становища и предложения. След това министърът на образованието ще назначи комисия, която заедно със спечелилото конкурса за учебник издателство да обсъди предложенията за промени в проекта на учебник и да реши дали и кои от тях да приложи. Въпросната комисия ще включва учители, експерт от МОН и от регионален инспекторат по образованието, също подчинен на МОН, и специалист по графичен дизайн.

Според текста на наредбата "членове на комисията могат да бъдат лица, които декларират, че не са участвали в каквото и да е качество в изготвянето на проект на учебник, внесен в конкурса за проект". В сега действащата наредба тези изисквания са формулирани по следния начин: "Членове на комисията не могат да бъдат лица, които са автори или рецензенти на внесен в процедурата за оценяване и одобряване проект на учебник или са в други договорни отношения с издателство към момента на провеждането й, които биха повлияли на обективността на оценяването".

Одобрените от МОН учебници ще имат текст ""Учебникът е одобрен със заповед № .... на министъра на образованието и науката". В тях ще бъдат написани и имената на членовете на комисията.

От проектонаредбата не става ясно как ще бъде уреден въпросът с авторските права. В нея пише само, че това ще се разпише в договора между министъра на образованието и съответното издателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови