Джебчии от Варна вдигат луксозни палати, полицаи ги пазят срещу 2000 лв.

OFFNews 01 юни 2015 в 09:14 8619 17

Джебчии от Варна вдигат луксозни палати, полицаи ги пазят срещу 2000 лв.

От 2000 до 10 000 лв. варира заплащането на полицаи или на охраната в мола, за да не закачат джебчии, докато са на работа. Това показва разследване на Нова телевизия.

Това се случва в мола във Варна, където преди няколко месеца охраната преби до смърт бездомник

„При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм- Варна МОЛ, гранд Мол, Варна Мол, гранд мол. Че си изкарвам хляба оттaм”, споделя Евгения, дългогодишна джебчийка, заснета със скрита камера.

Според шефа на охранителната фирма в мола става въпрос за заработване на десетки хиляди евро. 

Бизнесът си джебчиите развиват и в чужбина. Проверка показва, че работата им осигурява висок стандарт на живот - те притежават луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат също толкова луксозни автомобили. А държавата се прави, че не ги забелязва.

Заснетите със скрита камера Евгения и Мария обирали на туристите в мола и плащали на охраната, за да си затваря очите. Управителят на новата охранителна фирма обаче им създавал проблем. 

„Старата охранителна фирма, тоест бившата, която е била в мола, възможно да е правила такива договорки, има такива слухове. С нас също са се опитвали да правят договорки, с наш служител. Предлагали са му пари, за да бъдат допускани на територията на гранд мола, но съответно са получили отказ, казва Георги Алексиев, шеф на настоящата охранителна фирма. Според него предлаганата сума за такса спокойствие била 10 хил. лв. на месец. 

Джебчийките твърдят, че имали връзки и в полицията и ако запис от охранителните камери на мола попадне там, плащали на техен човек, за да ги отърве.

Понякога сумите, които твърдят, че давали на полицията, надвишавали 500 лв. Мъжът на Евгения обяснява колко е неизгодно.

„Дават се много пари. В полицията много пари се дават- даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000лв. само да махне един диск. - 2 000 лв. да изтрие диска. - Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба понякога”, обяснява Васил, мъжът на Евгения.

На кого точно плащат в полицията, не пожелаха да кажат, но прокуратурата със сигурност може да разбере.

„Значи гърците и израелците, те са най-прости. Ти му казваш пази, той забравя и когато в тоалетната в мола влизат на чешмата, пак ги заблуждаваме и пак ги бачкаме, докато си измият ръцете. Някой не знае как се пуска чешмата. Не знаят как, аз им пускам по-гореща, аз ти казвам, аз ги побърквам вътре. И когато са, аз сега гледам, коя, в коя тоалетна ще влезе. Гледам да съм близо. Пускам капака, пускам водата и се качвам отгоре. Тя оставя чантата, нали в закачалката и тя на цокалото, взимам я отгоре и я дърпам”, продължава разказа си Евгения.

Джебчийките разбират предварително кога и в колко часа пристигат туристите в мола. За да не бият на очи, се дегизират като тях.

„Когато са забрадени и аз сега не мога да отида да влизам при арабките. Веднага забрадката, шалчето, туниката, хем да не се гледат гъзовете и маратонки нося, да не се гледа и крака. Всичко знаем”, споделя Евгения.

Мария започнала да краде от 11-годишна. Съвсем скоро занаята щяла да наследи и малката ѝ дъщеря. И докато Мария живее охолно с парите от джебчийство, е получавала социални помощи от държавата. На хартия, Евгения също се води, че живее на прага на бедността. По документи, работи на минимална работна заплата. Забележете тавана на къщата на Евгения и Васил ( тук снимка с огромен знак на Мерцедес на тавана ) - в целия град Игнатиево тази марка автомобили е на особена почит – видимо и по улиците, и по знаците в домовете на тези хора.

Така са голяма част от жителите на този малък град до Варна – Игнатиево. Тук бедна къща няма. Няма и човек без скъп автомобил. А проверката ни показа, че пред държавата много от тях са социално слаби като нашите героини джебчийки. Влизаме в една от къщите в Игнатиево.

След репортажа от НАП-Варна се зарекоха да започнат проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!