Доброволци възстановяват църква в село Паталеница

Диана Варникова 24 ноември 2022 в 14:32 1021 0

Купол

Снимка Ni Kolev Photography

Куполът на църквата в село Паталеница

Група доброволци, които живеят или са свързани с пазарджишкото село Паталеница, помагат за възстановяването на църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

Един от тях е Георги Халачев, който изработи купола за камбанарията на храма. „Винаги съм искал с моите умения да направя нещо значимо за родното си село, да продължа добрите примери като изграждането на паметника в центъра, построяването на параклиса. Да оставим нещо добро след себе си“, коментира Георги. Йордан Арнаудов и Стоян Стоянов пък осигурили ламарината. Двамата дарили и средства за ремонт на покрива на църквата.

При изработването на купола Георги срещнал подкрепа от собствениците на фирма АВА-М, в която работил. Хората предоставили техника, материали и т.н. Проектантът на фирмата Радослав Малинов изработил проекта на купола на компютър. Куполът е облицован със специално титаниево покритие, което е много здраво и е много скъпо, а освен това имитира злато и заради това изглежда, че сякаш той е позлатен. Ако този купол някой го поръча, то по груби сметки ще трябва да се заплати 60 000-70 000 лв., разказва Халачев. Той също е дарил лични средства. Благодарен е и на участниците в танцова формация „Тракийка“ в с. Паталеница, които също дали силна подкрепа. „Те осигуриха и заплатиха транспорта на купола до Паталеница. Подкрепата от тях беше не само финансова, но и морална. В процеса на изграждането им показвах снимки, коментирахме. Защото е много важно някой да оценява работата ти, да те похвали“, споделя Георги. Той допълва, че сами си направили монтажа на купола, а момчето, което работило на крана, не поискало да му платят.

Георги Халачев

Стоян Халачев купил кръста, внос от Украйна. Кръстът е висок 1,70 м. Георги си спомня, че работата по изработването на купола започнала в края на месец март 2022 година. Частично прекъснали работа през лятото поради липса на материали заради войната в Украйна, защото от там получавали ламарината. През август и септември отново започнали работа. Едно от условията било да се запази гнездото на щъркела, който е символът на селото. Позлатените керемидки на купола са около 800 на брой. За тяхната изработка също се изисквала много прецизна работа. Капаците отстрани са 72. Цялата конструкция тежи 1100 кг. През октомври тази година куполът бил готов. Сега предстои да се обнови и самата камбанария.

Йордан Арнаудов е основният двигател, който организира работата. Той е осигурил майстори. Ентусиастите обсъждат сводовете на прозорците да са от гранит, мрамор. Предстоят някои фини настройки на купола. Ще бъдат сменени и гредите на камбаните, като доброволците се надяват за Коледа всичко да е готово. Планираме за Коледа всичко да е готово. Искаме цялата камбанария така да стане, че като си тръгнеш, да ти се прииска пак да се върнеш. Правих купола с много любов, с голямо желание! Гледах всичко да е изпипано! Предимно съм действал след работно време. Понякога съм работил цяла нощ, до 2,3,4 часа. Вечерта, когато бях сам в завода, съм пял край купола, играл съм хоро, плакал съм по нощите. Ще се радвам хората да го харесат, те са индикацията за това, което съм направил“, надява се младият мъж.

Георги Халачев. Снимки: Личен архив и Никола Колев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews