До седмица разрешават проблема с глобите за големия талон в Гърция

OFFNews 18 юни 2014 в 20:46 6844 0

До една седмица се очаква да бъде обявено решение на казуса с големия талон на товарните автомобили, заради липсата на който гръцките власти глобяват българските шофьори в Гърция с до 9 хил. евро, информира Дарик.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев увери, че двете страни поддържат постоянна връзка по въпроса.

„Може да допуснат талонът да е с нотариална заверка - ксерокопие с нотариална заверка, това е едното от решенията. Другото е легализиран превод на гръцки език на самия талон. Има различни решения. Въпросът е кое ще бъде прието и от гръцката страна. За Гърция леките автомобили не са проблем, за тях проблем представляват тежкотоварните автомобили. Въпросът е да намерим решение на казуса с големия талон и с нашите лизингови компании и банките кредитори - там е разковничето", каза Гинев.

И двете решения обаче са свързани с допълнителни разноски за превозвачите, които не са доволни от това.

Гунев обяви, че за Гърция е отпътувала група представители на Министерството на транспорта, които ще се срещнат със свои колеги, за да обсъдят възможностите за разрешаване на проблема. 

В същото време зам.-министърът посочи, че се подготвя европейска централизирана система, която да улесни движението на гражданите на ЕС в чужди държави.

Европейската централизирана система ще позволява шофьорите да видят наложената им глоба на своя език и да я платят на място през постерминал.

Очаква се в България от есента да заработят 5 мобилни коли, оборудвани с необходимите устройства.

Софтуерът ще даде възможност за цялостен поглед над влизащите и излизащите през границите ни превозвачи. По този начин когато един камион бъде проверен в Русе например, той няма да бъде спиран още няколко пъти, преди да напусне страната.

Необходимостта от подобно улеснение нараства заедно с нарастващата всяка година бройка на преминаващите през България товарни автомобили и автобуси.

През 2013 г. те са общо над 1,17 млн., а от такси и глоби в държавната хазна са влезли близо 20 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови