До 200 000 лв. за магистри, които се връщат у нас с диплома от елитен вуз

OFFNews 06 април 2022 в 14:22 6781 0

Идеята на премиера Кирил Петков държавата да насърчи завършилите престижни университети в чужбина да се върнат у нас, като плати обучението им, е на път да се сбъдне, след като днес МОН пусна проект на национална програма Фонд "Стефан Стамболов".

Бюджетът й е 6.1 млн. лв., с които в рамките на 3 г. е планирано да бъде финансирано обучението на 30 български магистри зад граница. Предвижда се те да получат до 200 000 лв. на година за магистратура в някой от 24 водещи университети в света.

За всяка от трите години, през които ще действа фондът, са предвидени по 2 млн. лв. Първата от тях е учебната 2022/2023 г. В всяка кампания ще бъдат одобрени по 10 студенти, като преди да заминат зад граница ще подписват договор с държавата за завръщането им до половин година след приключване на обучението. Изискването е да работят поне 3 г. в България.

Ако не го направят, ще връщат сумата за обучението си. 

Изискванията към кандидатите са да са български граждани, да са завършили бакълавърска или магистърска степен, придобита до 5 г. преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма, да са одобрени след процедура по кандидатстване за прием в магистърска програма в чуждестранно висше училище, попадащо в списъка с топ 24-те водещи вуза по света. Освен това успехът от дипломата им да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2.

Предимство ще имат онези, които до момента на кандидатстване не са учили в чужбина и не са се обучавали за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ след магистърска степен, завършено предходно висше бакълавърско ниво у нас и притежават професионален опит в избраната сфера на обучение.

Кандидатите трябва да представят автобиография, копие от български документ за самоличност, мотивационно писмо в обем до 2 стр., диплома за придобито висше образование в степен бакалавър или магистър след завършено средно образование, документ за прием или предварително съгласие за прием в избраното чуждестранно висше училище, бюджет по образец за очакваните разходи по обучението, попълнен формуляр за кандидатстване с включена декларация за българско гражданство и документ за ниво на владеене на езика, документи, удостоверяващи наличието на професионален опит, съотносим към избраната от кандидата сфера на обучение. Кандидатите ще попълват специално подготвен за кандидатстване формуляр и ще изпращат своите документи по електронен път на адрес, посочен в обявата, публикува на интернет страницата на МОН. 

Ето университетите, за което ще важи финансирането:

CWUR, QS World University Rankings, Shanghai Ranking's и The Times Higher Education World University Rankings. Списъкът се актуализира всяка година преди началото на кампанията. В списъка тази година са 24 вуза, сред които 14 от САЩ, 4 от Англия, 2 от Швейцария, по 1 от Япония и Франция и 2 от Сингапур. Сред тях са Harvard University, Johns Hopkins University и Princeton University в САЩ, Paris-Saclay University във Франция, University of Tokyo в Япония, University of Cambridge и University of Oxford във Великобритания, National University of Singapore, ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology, Швейцария, и пр.

С пълния текст на националната програма можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови