Дюнигейт засега няма разрешение за строеж

OFFNews 17 февруари 2014 в 13:25 3572 1

Разораните дюни в Несебър в парцела на

За да се реализира планираното скандално строителство върху пясъчните дюни в Несебър, общината трябва да презавери строителното разрешително на инвеститора - фирма "Сле груп", но досега тя не е подавала документи за това. Това съобщи главният архитект на община Несежър Валентин Димов пред БГНЕС.

Повод за коментара е сигналът, че след като съдът отмени забраната за строеж, наложена от ДНСК, фирмата е възобновила строежа. Днес на проверка в местността "Кокалу" - кв. Черно море, е екип на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас).

"Миналата година тече картиране на дюнните образувания, картирано е като дюни, но до колко това, със съответният акт на министър вече е официално одобрено – нямаме такава информация. По документи все още не се води дюни официално. Ако е така, то той трябва да стане изключително държавна собственост, а в момента ние имаме един частен терен", добави Валентин Димов.

Междувременно, окръжната прокуратура в Бургас обяви, че разследването по случая е удължено до 20 март. "Чака се експертиза, която бе назначена от миналата година, но още не е изготвено заключението й. Тя е комплексна – строително – техническа – архитектурна. Експертите трябва да изследват цялата налична документация по отношение на процесните имоти, процедурата по отчуждаването им, продажбата им, издаването на разрешителните за строеж, за да се каже има ли нарушения при тази процедура и евентуално, кои са виновните длъжностни лица", каза говорителят на прокуратурата Красимира Кателиева. Като обвиняеми са провлечени кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Димов.

Строителството в местността "Кокалу" не е законно, категоричен е Андрей Ковачев от "Зелените". Там има местообитание от европейска значимост, което трябва да бъде защитено и има територия, която съгласно конституцията трябва да е държавна собственост (пясъчните дюни - бел.ред.). Според него, екоминистърът трябва да издаде принудителна административна мярка, с която да забрани всякакво навлизане в и строителство в терена.

От ДНСК днес обявиха, че ще излязат с официална позиция по казуса, след като административният съд в Бургас отмени заповедта на строителния контрол за спиране на дейностите на фирма "Сле Груп" в терена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови