Финалът на „Дюнигейт“ – съдът пусна багерите на дюните в Несебър

OFFNews 15 февруари 2014 в 20:22 7589 11

Разораните дюни в Несебър в парцела на

Година след избухването на скандала „Дюнигейт“ в Несебър, Бургаският административен съд прекрати сагата, отменяйки заповедта за спиране на строителството върху пясъчните дюни.

По жалба на фирма „Сле груп“, придобила терена с дюните след абсурдна продажба от земеделското министерство, съдът с решение от 14 февруари отмени заповедта на ДНСК за спиране на строежа. Решението е окончателно.

Макар че още не е ясно дали инвеститорите са се сдобили с ново строително разрешение от община Несебър, днес преди обяд бригада от над 20 строителни работници е влязла в терена и е започнала да изсича храстите и да го подготвя парцела отново за строителство, съобщи сайтът „Флагман“.

Скандалът „Дюнигейт“ коства поста на един проекто – министър в кабинета „Орешарски“: арх. Калин Тихолов и предизвика инициативата по кадастрирането на всички пясъчни дюни и плажове в страната, която тече и в момента. Оказа се, че Тихолов е проектантът на подробния устройствен план за застрояването на дюните в кв. „Черно море“ в Несебър. Обявяването на номинацията му за министър от премиера Пламен Орешарски предизвика първия антиправителствен протест в София и на следващия ден Тихолов бе оттеглен – на негово място за ръководител на новото Министерство на инвестиционното проектиране бе назначен колегата му от архитектурния университет в София Иван Данов.

Скандалът започна със сигнал на граждани, че се заравняване на пясъчните дюни с багери. Последвалата проверка показа, че теренът е бил продаден в края на 2012 г. Той е бил изключен от държавния горски фонд и е предназначен за продажба още през 2008 г. при управлението на тройната коалиция. От земеделското министерство на Димитър Петров, тъстът на футболния шеф Боби Михайлов. За държавния имот той е платил 581 212 лв. (по 20 лева за квадрат) и само ден по-късно го е препродал за 7 пъти повече пари (4 милиона лева) на фирма „Сле Груп“.

И само три седмици след последната продажба на терена, в последния работен ден на 2012 г. преди Коледа 2012 г., главният архитект на Несебър Валентин Димов е издал разрешение за строеж на жилищни сгради върху парцела. Становището на екоинспекцията в Бургас (РИОСВ Бургас), издадено също за отрицателно време, е било положително – инспекцията даже не е изискала доклад за екологична оценка. Независимо, че в парцела има пясъчни дюни, които по закон са изключителна държавна собственост и върху тях е забранено всякакво строителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!