Депутатите оставиха парк Бедечка на произвола

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2017 в 09:24 4296 3

Депутатите решиха да не обсъждат проекта за налагане на мораториум върху застрояването на парк „Бедечка” в Стара Загора.

Предложението е на Реформаторския блок, а един от депутатите на РБ Найден Зеленогорски се обърна към депутатите да приемат точката за разглеждане, тъй като един от най-големите паркове в Стара Загора ще бъде застроен, ако не се наложи мораториум. Зеленогорски изтъкна, че паркът е белият дроб на града, който така или иначе е замърсен. Други мотиви бяха, че Бедечка вече няма да е парк, а квартал. 

Народният представител от РБ („Движение България на гражданите”) Димитър Танев, избран от Стара Загора, е водещият вносител на предложението за мораториум.

Предложението предвиждаше налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка. То трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.репиха 

В „Бедечка” живеят над 50 вида растения, като само паспортизираните едри дървета са около 1500, а над 150 вида са животните, част от които са защитени видове.

Според РБ с мораториума ще се даде възможност на кмета на община Стара Загора да предприеме действия за изработването на проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП в парк „Бедечка” в обстановка на намален обществен натиск и спазване интересите на всички граждани.

Така или иначе мораторумът изобщо не беше обсъден, с което паркът остава на произвола на строителите, тъй като това е последната седмица на този парламент до избиране на ново правителство и Народно събрание напролет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

18.01 2017 в 09:45

един граждански мораториум върху плащането на данъци как добре ще дойде... само няколко месеца :)

17898

1

кикимора

18.01 2017 в 09:43

Без силни граждански организации, чакай ти на депутатите. Ако си нямаш работа.