Делото на кърмещата в мол майка приключи със споразумение

Последна промяна на 09 юни 2015 в 11:00 10301 18

Деница Панайотова

Делото за дискриминация, което Деница Панайотова заведе дело срещу столичен мол за това, че са ѝ направили забележка, че кърми детето си на пейка в търговския център, е приключило със споразумение.

Това съобщават от Български хелзинкски комитет (БХК), които представляваха майката. Панайотова отново е заявила намерението си да дари получената сума за организиране на кампания в подкрепа на кърменето на обществени места.

Инцидентът, който накара Панайотова да заведе дело срещу столичния мол, се е случил на 14 август 2014 г., но историята придоби популярност едва през март 2015 г.

Делото бе започнато, защото според БХК в конкретния случай спрямо майката е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. "Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си", обясниха тогава оттам.

Историята на майката предизвика голям обществен интерес и широкото медийно отразяване. През март това дали жените да кърмят на обществени места или не се превърна в една от най-дискутираните теми. Десетки кърмещи жени дори организираха протест в търговския център, в който Панайотова била помолена да преустанови кърменето.

От БХК изказват своята благодарност и възхита към Панайотова за "смелостта ѝ да защитава своите права, като показа как трябва да бъдат отстоявани правата на жените".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 21:11

Коя нормална майка би се мотала по моловете ,когато знае ,че и предстои да кърми ? Ами ще си накърми детето и след това където реши да ходи следващите 3 часа. Кърменето е физиологичен процес като дефекацията .Е, на мен като ми се дефекира не излизъм навън,излизам след това.Ако пък ми се дефекира в мола търся тоалетна .Еми същотот е с кърменето ,хората са предвидили стая.

09.06 2015 в 18:36

Силвенце, това, което пише в бг-мама е за такива като теб! А това,което трябва да се знае за режима на хранене на кърмачето и малкото дете, е за такива като мен. Пък ти си вади циците където искаш и както поискаш, реве, не реве - ти си ги вади, за всеки случай. И не забравяй - ако иска детето, кърменето може да продължи до пубертета. Тъкмо, тогава и двамата ще сте в хормонален дисбаланс, той/тя в пубертетски, ти - в климактеричен.

09.06 2015 в 17:55

Викторе, хахав си ти и льольо! Като не знаеш, не коментирай да не се излагаш. Кърмените бебета не са на режим, а на поискване от бебето и гърдата на майката винаги е хигиенична за разлика от шишето. Що не прочетеш малко по въпроса или поне питай майка ти. А иначе и да се обсъжда и да не се обсъжда темата, ако бебето ми ревне гладно, сядам и си го кърмя и хич не ми дреме какво мислят сульо и пульо по въпроса. Не само аз, ами всяка майка ще направи така. Или викате да каже на бебето - недей мами, трай гладен, щото много господа са крайно чувствителни и да не им стане нещо ти стой гладен. Ама ха какви тиквеници се навъдиха.

09.06 2015 в 17:18

Чесън, право на бебето, несъмнено, е да яде, но ЗАДЪЛЖЕНИЕ на хахавата му майка е да му направи режим на хранене и да осигури елементарна хигиена на храненето. Напълно се съгласявам с ХХХ, че потните млеконадойни органи, автобусите и моловете не са най-хигиеничите атрибути и места за хранене. А тези, които хранят с лъжичка или биберон, да ги оближат преди това и да ги заврат в устите на невинните деца цялата си орална микрофлора, барабар с някой нетипични видове!

09.06 2015 в 17:00

много скучен дебат, пфууу.. дискусия само и единствено през призмата на циците на майката.
А има толкова много други гледни точки.
Например:
1. Частната собственост - ако собственика толкова държи да не се кърми в неговата частна собственост, нека да го обяви публично и така да бъде, какъв е проблема?
2. Правото на бебето да яде където и когато си поиска.
Стига се занимавахте единствено с майката. Момичето си отстоява разбиранията, евалла! дори и да не съвпадат напълно с моите.

09.06 2015 в 15:53

УФФФ, пак ли с тази ни занимавате!Гнус ме е от такива мърли!

09.06 2015 в 15:42

Kaк иначе, тази цървулеста муцуна щеше да бъде популярна, ако не беше си извадила циците ?

09.06 2015 в 15:30

Insaf така би направила всяка нормална майка. Какво общо взето има примера ти с показното вадене на потни цици в мола и засирането на цялото медийно пространство с хленчене? Иначе, ако трябва да сме баш сериозни и отговорни, майката трябва да се съобразява с режима на детето си, защото кърменето изисква известна хигиена. Хигиена, която потна патка в мола надали има. Хигиена, която не вярвам да има и в софийски автобус.

09.06 2015 в 15:23

Много добре нарави женицата. Някога на никого не правеше впечатление подобно нещо, сега чак взеха да се гнусят някой хора от това което самите те са правили - хранили са се от майка си.
Точно преди два дни се возих в столичен автобус. На една от спирките се качи млада жена с бебе и съпруга и. Седна на отсрещните седалки. Детето явно вече гладно започна на плаче. Съпруга и застана пред нея така че да не се вижда от повечето хора. Тя накърми бебето си като през цялото време криеше с ръка да не се вижда. Не видях нищо лошо в това което направиха. Ако съпруга и не беше пред нея, всъщност реално не се вижда кой знае какво и не смятам че дори да се вижда нещо, е толкова срамно, пошло или лошо.
Както и да е, в тая държава отдавна нищо не е такова каквото трябва да е.

09.06 2015 в 14:57

Sith Lord бас държа, че мъжа на точно тая е 50 килограмово педерастче-веганче-екологче, което би ме било страх да ударя, че да не му счупя Ca-дефицитните хрущяли... да не си ти? на тебе прилича