Делото на кърмещата в мол майка приключи със споразумение

OFFNews 09 юни 2015 в 11:00 11373 18

Деница Панайотова

Делото за дискриминация, което Деница Панайотова заведе дело срещу столичен мол за това, че са ѝ направили забележка, че кърми детето си на пейка в търговския център, е приключило със споразумение.

Това съобщават от Български хелзинкски комитет (БХК), които представляваха майката. Панайотова отново е заявила намерението си да дари получената сума за организиране на кампания в подкрепа на кърменето на обществени места.

Инцидентът, който накара Панайотова да заведе дело срещу столичния мол, се е случил на 14 август 2014 г., но историята придоби популярност едва през март 2015 г.

Делото бе започнато, защото според БХК в конкретния случай спрямо майката е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. "Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си", обясниха тогава оттам.

Историята на майката предизвика голям обществен интерес и широкото медийно отразяване. През март това дали жените да кърмят на обществени места или не се превърна в една от най-дискутираните теми. Десетки кърмещи жени дори организираха протест в търговския център, в който Панайотова била помолена да преустанови кърменето.

От БХК изказват своята благодарност и възхита към Панайотова за "смелостта ѝ да защитава своите права, като показа как трябва да бъдат отстоявани правата на жените".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!