Държавата ще стимулира университетите, за да работят повече с бизнеса

Александра Маркарян 02 юни 2022 в 15:56 1900 0

Кирил Петков, Кристина Кувая

Снимка БТА/Владимир Шоков

Премиерът Кирил Петков (вдясно) и Кристина Кувая (вляво), посланик на Финландия в България преди откриването на семинара.

Български университети ще бъдат финансирани още по-активно, за да си сътрудничат с бизнеса и да допринасят чрез своите научни изследвания за внедряване на иновации в икономиката. Сериозни средства за научни изследвания и иновации има както по Плана за възстановяване и устойчивост – за изследователските университети и за БАН за иновации в областта на зеления преход, така и по Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация, във Фонд „Научни изследвания“, националните научни програми, Националната карта за научна инфраструктура.

Това съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на семинара „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“, организиран от посолствата на Финландия, Норвегия, Дания и Швеция съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на иновациите и растежа и Представителството на Европейската комисия в София.

Скандинавските държави са еталон за успешно и взаимноизгодно сътрудничество между висшите училища и бизнеса. Водещият финландски изследователски университет Аалто например е създаден през 2010 г. чрез сливане на три висши училища, при това със съвсем различни профили – технологии, икономика и изкуство. Сега университетът е пример не само за Европа, но и за целия свят за ефективно партньорство с частни компании. Той предоставя на бизнеса не само технологични решения, но и индустриален дизайн, за което допринасят специалистите по изкуствата, както и икономически и предприемачески идеи.

„Без да променим подхода в България, няма как да постигнем успеха, който постигат както скандинавските страни, така и другите развити държави. А промяната в подхода изискват да разберем, че промените започват от нас“, коментира акад. Денков. Той посочи, че за разлика от преди 10-15 години сега има финансиране за научни изследвания. Средствата за висше образование са увеличени с почти 13% през тази година, а за последните пет години ръстът е над 50%.

"Тази тема е много близо до моето сърце. Няма икономика, която да се радва на растеж, да вдига стандарта на живот, ако няма връзка между университетите и бизнеса каза премиерът Кирил Петков при отриването на семинара. - Академичната общност трябва да прави изобретения и това зависи от инвестициите, които вкарваме в образованието и посоките, в които инвестираме. Изобретенията са предпоставката за иновации, не са цялата картина. Иновациите са изобретения, които могат да се приложат в истинския живот чрез бизнеса и тук е ролята на предприемачите. Те трябва да се репликират, за да се качим на следващото ниво в икономиката", посочи той.

"Ако няма връзка между бизнеса и университетите, няма възможност да имаме иновации и изобретенията остават едни хубави научни трудове,които могат с години да стоят на нечия етажерка. Тук магията е как да направим тази връзка", каза още Петков и допълни, че се надява "правителството да бъде тази платформа, която да среща двата интереса и да прогресира България напред".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!