Държавата ще събори единствения дом на семейство от Синеморец

OFFNews 24 август 2015 в 19:34 7312 13

Синеморец

Докато през тази година цялата страна бе вперила поглед в събарянето на незаконни ромски къщи в Гърмен, а през миналата седмица – и във Варна, житейски истории като следващата, остават извън фокуса на общественото внимание.

Тъжното бъдеще на дома на едно семейство от с. Синеморец, общ. Царево, започва преди около десетина години. Тяхната самоличност ще спестим от морални съображения. Те вдигат едноетажна постройка, на около 80 кв. м., на мястото на стар свой имот и на мястото на порутена къщичка. Сградата се превръща в едиствения дом на семейството, което живее с пенсията на мъжа – прекарал два инфаркта. За парцела обаче се водят роднински спорове, които, типично по български, не могат да се решат. Брат, сестра и други наследници предявяват законните си претенции, започват скандали за сумата, която трябва да бъде платена като обезщетение. Години минават в съдебни дела между страните, в които, накрая, семейството в тази история губи, тъй като е излязло от своята част на строежа и е влязло в частта на своите роднини. През това време се активизира и държавата и 10 години по-късно тя отсича:

„Строежът е изпълнен изцяло в нарушение на Закона за устройство на територията, в съсобствен имот, без отстъпено право на строеж и без издадени строителни книжа, което го квалифицира като безспорно незаконен“

Това е становището на РДНСК. Заповедта за премахване е потвърдена и от ВАС. Строителната инспекция вече е изпратила уведомление до бургаската строителна камара за провеждането на търг, чрез който да бъде избрана фирма, която да събори единствения, но и незаконен, имот на семейството.

С казуса се ангажира общественият посредник на Бургас Таню Атанасов. Атанасов съпоставя житейската история на едно семейство, нарушило закона и десетките незаконни (или на ръба на законността) хотели по Черноморието.

Нарушението е, че не е спазена нормата. Но това е станало пред очите на местния кмет. С мълчаливото съгласие на администрацията се е извършило това нарушение на закона в периода 2004 – 2005. Едва през 2011 г. стартира процедура за узаконяване незаконност на постройката. Тя е допуснала нарушение и трябва да понесе санкция. Тази санкция не може да е разрушаване на единственото жилище“, смята Таню Атанасов.

С писмо до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова той иска процедурата по срутването на къщата да бъде спряно:

За мен събарянето на единственото жилище на български гражданин е по-голямо престъпление от незаконното му изграждане с мълчаливото съгласие на местните и държавни власти. Аз се обръщам към Вас с голямата надежда и вяра, че ще намерите воля да спрете това разрушаване на надеждите и живота на едно обикновено българско семейство. Нека това действие да бъде най-голямото Ви прегрешение пред закона“, пише Таню Атанасов.

Може да звучи парадоксално, но бългаското законодателство не защитава единствения дом на своите граждани. Това прави европейското, казва Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет:

Международният стандарт е такъв и той бе утвърден неколкократно по отношение на България от три независими един от друг органа: Европейския съд по правата на човека, Комитета по правата на човека на ООН и Европейския комитет по социални права. Ако човек е живял продължително време на едно място и държавата му е дала възможност да си мисли, че живее без да има някакъв проблем, независимо от това дали жилището му е законно. Ако този човек няма къде да отиде, тоест – няма пари да излезе на свободен наем, няма къде другаде да се подслони и ще остане бездомен, събарянето не може да стане, без да се предложи някаква алтернатива“, казва Кънев.

Алтернатива в случая няма. Законът е изпълнен, а семейството, вдигнало своя дом, който е "повече незаконен" от хотелите върху дюни, ще остане на улицата, когато багерите бутнат едноетажната им къща. Дотогава може да влязат и в полицейската хроника, защото съпругът заплашва вече няколко пъти, че ще се запали и ще сложи край на живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!