Държавата ще плаща ваксини за рак на маточната шийка от 2012 г.

OFFNews 07 декември 2011 в 15:42 1899 0

Лъчезар Иванов

Снимка БГНЕС

Лъчезар Иванов

Държавата ще плаща напълно или частично ваксините срещу рак на маточната шийка от януари 2012 година.

Това предложение на депутата от ГЕРБ и бивш председател на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов бе прието с консенсус от всички парламентарни групи днес при второто четене на бюджета за 2012 г. на НЗОК в парламента.

За ваксини ще се отклонят 2 милиона лева от Министерството на здравеопазването в бюджета на НЗОК.

С тях ще бъдат платени ваксинациите на 12-годишни момичета.

Най-вероятно ще се покриват 50% от ваксината, прогнозира Нигяр Джафер от ДПС.

Първоначално въпросните 2 милиона лева бяха предвидени за покриване на разходите за родилки без здравни осигуровки, при които раждането поема държавата. Общо за тях бяха заложени 5.4 млн. лева. Сега остават 3.4 милиона.

Пациентски организации настояват държавата да поеме плащането на ваксините. Преди месец това поиска и директорът на Националния раков регистър д-р Надя Димитрова.

Първата ваксина се прави на 11- и 12-годишни момичета, както и във възрастта между 13 и 26 години за тези, които не са били ваксинирани или не са довършили имунизацията си. Ваксинационният курс се състои от 3 отделни дози, които се поставят за период от 6 месеца. В България ваксината е регистрирана на 24 ноември 2006. Първата й регистрация е през юни същата година. Специалистите са категорични, че за да се види пълният ефект от една ваксина, трябва да са минали поне 15 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови