Държавата извади бухалка срещу Хиполенд - веригата, която подкрепи протеста (обновена)

Мая Младенова 04 септември 2020 в 11:20 199224 13

Снимка OFFNews

Служители на Hippoland на протеста. Датата е 13 юли 2020 г.

Масирана проверка започнаха властите срещу веригата магазини за играчки Хиполенд ден след като собственикът ѝ обяви, че подкрепя протестите, а синът му е пострадал лошо от сълзотворния газ на полицията.

Около 20 служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" са отишли рано тази сутрин в базата на веригата в столичния квартал Казичене. Данъчни пък са влезли в магазините им за играчки.

Проверката продължава и в този час.

Щурмът идва часове след като агенция ПИК публикува текст под заглавие "Хиполенд" - детмаг или машина за протести".

Все още нито една държавна институция не е съобщила информация за акцията. От НАП потвърдиха само, че на място има техни екипи.

Часове след протеста на 2-ри септември, когато полицията разгони протестиращите с бой и сълзотворен газ, собственикът на веригата Мариан Колев обяви, че 17-годишният му син му е бил обгазен с химическо вещество и е бил на косъм да загуби зрението си.

"Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни", написа тогава Мариан Колев.

Служители на веригата магазини участват активно в протестите, като в предишни дни те бяха на площада с тениски с логото на компанията. Те са категорични, че са там по собствени убеждения. Още в деня на първото си групово участие в протеста е разбита витрината на магазин на "Хиполенд" в Пловдив. Нищо не е откраднато.

Мариан Колев: Един ден след поста ми за полицията да дойдат три институции...

Всички институции имат право да правят проверки за спазване на закона и правилата. Но един ден след поста ми за полицията да дойдат три институции... ми е малко странно да има такива съвпадения. Така собственикът на веригата за детски стоки Мариан Колев коментира пред OFFNews днешната акция. - [Нямам никакви опасения. През годините сме имали много проверки, но досега такава акция с три институции едновременно не е имало. Разбрах от колеги, че са поискали договорите за всички заплати. Нито една от тези институции не се занимава пряко със заплати, а и тази информация я има декларирана, заяви още той.

Четвърта институция се включи в проверката

В ранния следобед от веригата изпратиха съобщение до медиите, в което обявяват, че в проверките се е включила и четвърта институция - агенция "Митници":

Четиринадесет представители на 4 държавни институции дойдоха на проверка още в 10.00 часа днес в централния офис на „Хиполенд“ АД в гр. София. Агенциите са НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция „Надзор на пазара“. Впоследствие в проверките се включи и още 1 агенция - „Митници“.

„Убеден съм, че тези изненадващи проверки, организирани в един и същи ден, в един и същи час, нямат нищо общо със споделеното от редица традиционни и социални медии мое „Отворено писмо“ по повод особения сълзотворен спрей, който бе употребен на 2 септември 2020 г. срещу протестиращите“, споделя иронично Изпълнителният директор на веригата Мариан Колев.

Освен в централата, проверки се извършват и в магазините за играчки. В момента представители на НАП проверяват и обекти на „Хиполенд“ в София и в страната, се казва в съобщението. 

Акцията коментира и бившият френски посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан в профила си в Туитър. "За употребата на данъчните срещу един бизнес лидер изразил писмено своята подкрепа за протестите в една европейска демокрация", пише дипломатът по повод новината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3011

17

Alex Selkirk

04.09 2020 в 16:34

Мутрата е насъскал башибозука си! Оставка и съд

11300

16

yoghurt

04.09 2020 в 15:13

Баси тъпанарите, представям си щом с един опонент така малоумно се оправят, жална ни майка за държавата... Оставка!

12033

14

wintersmith

04.09 2020 в 14:33

Винаги могат да ти намерят някакъв проблем, защото собствените им закони са некадърни и противоречиви. Може и затова да се поддържат такива. Параграф 22.

3810

13

Пенчо бре

04.09 2020 в 14:26

Съгласен съм с Краси. От тов нещо, наречено Марешки и до сега не съм купувал нищо, а от Хиполенд, когато наближи време да дойдат внучките ми, но сега ще им купя нещо предварително.
ПП Жена, която чисти сутрин в офиса, а в останалото време работи в аптека на Марешки, разказваше, как затваряли и преопаковали лекарства с изтекъл срок на годност. Като го гледам това същество, допускам всичко.