Дарителството със сериозен ръст през 2020 г. - дарени са над 117 млн. лева

Мая Младенова 26 октомври 2021 в 13:29 704 0

Снимка Български дарителски форум

Сериозен ръст на дарителството в България през 2020 година отчита Българският дарителски форум. Над 117 милиона лева да дарени от частни дарители, показва анализът на организацията.

Това е ръст с 19% спрямо 2019 г. или 18,3 млн. лева повече. Той е провокиран от от глобалната COVID-19 пандемия и желанието на дарители в страната да преодолеят последствията й, отчитат авторите на анализа.

Най-често дарения се правят в здравната, социалната и образователна сфера.

Най-голям дарител на финансови средства през 2020 г. са компаниите, следвани от фондациите и индивидуалните дарители. За пръв път през последните 5 години компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства. Те са дарили 58 011 004 лева и това е ръст с 39% спрямо 2019 г. Бизнесът е дарявал най-много за каузи, свързани със здравеопазване - в подкрепа на институции и болнични заведения. Дарени са основно финансови средства и материали (специализирани апаратура, тестове, дезинфектанти, лични предпазни средства). Наред със здравеопазването компаниите са откликвали на новите спешни нужди в образователната и социална сфери, вкл. и с подкрепа на уязвими от кризата хора, общности и организации, съобщават от Българския дарителски форум.

Фондациите са дарили 44 159 203 лева през 2020 г. Те са инвестирали най-често средства в социалната и образователната сфера. Дарителските им ресурси са насочени основно към най-уязвимите - деца и възрастни с увреждания, самотно живеещи възрастни хора, семейства в крайна бедност и др.

Хората в България са дарили 14 639 489 лева - главно за социалната подкрепа, но спрямо предходната година, в отговор на кризата, е нараснал делът на дарителите за здравеопазване. Макар изрично обозначилите се като дарили заради COVID-19 кризата да са 8 на сто, има съществен ръст за здравните каузи като цяло (от 42% до 56%). Ръст бележат и даренията от физически лица, които даряват пари, вещи, труд, като и трите регистрират увеличение (от 40% на 47%).

Годината глобално, но и в България, отбеляза безпрецедентен подем на солидарността, констатира анализът. Самоорганизирането в неформални групи, стотици доброволчески активности, бърза реакция на бизнеса в отговор на спешни нужди, променени механизми за финансиране и нараснала близост на гражданския сектор с общностите, които подкрепя, са част от тенденциите, белязали 2020 г.

От дарителския форум отбелязват, че на фона на невижданата вълна от съпричастност не са били предвидени мерки за облекчаване на негативните последици от кризата за гражданските организации, липсва политическа воля и за стартиране работата на Съвета за развитие за гражданско общество към правителството, като за сметка на това е имало опити за законодателни промени, които ограничават финансирането на гражданския сектор и му вменяват допълнителни административни тежести.

Целия анализ може да откриете на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови