Дар за гостите на европредседателството: Книга с истории за БГ корупцията

OFFNews 20 декември 2017 в 09:45 8189 2

Избрани статии от трите издания на "Черната книга на правителственото разхищение в България", издавана от Фондация за свободата "Фридрих Науман", ще бъдат преведени на английски език. Целта е историите за българската корупция да достигнат до повече от еврочиновниците, идващи у нас за председателството на ЕС между януари и юни догодина.

Това заявява директорът за Югоизточна Европа на фондацията Даниел Кадик в предговора на новото издание на книгата, чиято премиера бе снощи.

"Организациите, стоящи зад тази инициатива, ще продължат да представят на публичното внимание истории за пропилени средства на българските данъкоплатци и няма да спрат да питат: "Как е възможно това?", пише Кадик в експозето на книгата, в която са включени поредица от фрапантни случаи.   

В "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017" са събрани статии за неуважение към данъкоплатците. В някои от случаите става дума за обикновено прахосничество - харчене на значителни средства, без това да е необходимо. В други сме свидетели на безотговорност от страна на чиновници, която води до некачествено изпълнение и протакане. Има и истории, които оставят усещането за умишлено прахосничество в интерес на определени лица.

Целта на изданието е повече хора да започнат активно да следят как общините и държавата изразходват техните пари.

Водещата история в "Черна книга 2017" е "Как си построихме (електронна) бюрокрация за 200 милиона" на журналиста от dnevnik.bg Георги Ангелов. Историята е за похарчените до момента пари за електронно управление, които са сред най-ярките доказателства за поговорката, че когато не знаеш къде отиваш, със сигурност стигаш другаде.

Лилия Цачева от Клуб Z е автор на статията "Национален дворец на разхищението". В нея се описва как ремонтът на НДК се превърна в символ на безотговорното и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците.

Историята "Приказка за 4 милиона и 6 маймуни" е за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Там първите 4 милиона вече бяха похарчени, но срещу тях данъкоплатците не получиха площади, сцени или зали, а недовършен зоопарк с шест стари маймуни.

"Безплатно" саниране. Я пак?!" е история на Мариета Димитрова за града първенец по лепенето на топлоизолации - Благоевград. Оказва се, че ремонтът на някои от сградите излиза двойно по-скъп, отколкото на други, има оплаквания за лошо качество, гарнирани с обвързаност на фирмите изпълнители с местната власт.

С цели три истории в новата книга участва журналистът от кореспондентското бюро на dnevnik.bg във Варна Спас Спасов. Те са "Как 1 милион изчезна в кофи за боклук", "Евтини апартаменти? Има, но не за вас" и "Изпараването на стадионите във Варна", в която се описва как по една и съща схема общината в морската столица остава без стадионите "Юрий Гагарин" и "Спартак"- печелят частни компании, а данъкоплатците се разделят със собствеността си.

"Калиакра" - щета за стотици милиони" е история на Атанас Чобанов от "Биволъ" за една все по-набъбваща сметка за плащане. България бе осъдена от ЕС за това, че е допуснала незаконно изграждане на шест ветропарка, които пък получават щедри субсидии като производители на зелена енергия. 

"Досетливите роднини на кмета" на Вилхелма Дурева е една голяма история от малка община. Оказва се, че близка на кмета на Септември си купува много евтино парче земя, което по-късно продава на общината. Само че 115 пъти по-скъпо. Вилхелма Дурева е автор и на още една история от книгата "Джаджите" за зелена зона. Малки, но двойно по-скъпи", която е за прахосничество на Столичния общински съвет.

Статията "Ремонтът на "Дондуков". Как не се прави" разказва една сага с 9-годишна давност, резултатът от която никак не впечатлява столичани. Тя обяснява в детайли неспособността на Столична община да управлява уличните ремонти в интерес на гражданите и събира в основните проблеми на едно място - фаворизиране на определени фирми, некачествено изпълнение, неспазване на срокове.

"Разораната нива на Русе" е друга история от дългия списък с безобразия със стадиони в страната. Ремонтът е извършен, парите похарчени, само да не завали! В "Черната книга" има и още една русенска история - "За милион и половина". Толкова пари на европейските данъкоплатци похарчи Асоциацията на дунавските общини, за да се подготви някой ден да изработи карта на разпространението на комарите. Поръчката е спечелена по доста съмнителен начин, а парите - хвърлени на вятъра.

Историята на журналиста от Нова телевизия Марин Николов "Евросубсидии: За мама, за татко, а защо не и за дъщерята" е за роднинско разпределение на земеделските евросубсидии - класическа далавера.

"Системата БДЖ: Едни ще унищожим, други ще позлатим" е статия на журналиста от OFFNews Светослав Метанов. В нея се разказва как държавните регулатори се намесват грубо на жп пазара - подкрепят една компания и разчистват всичките ѝ конкуренти. Така парите на данъкоплатците, с които БДЖ плаща обществените си поръчки, няма къде да отидат и отиват точно при този, при когото трябва.

В новата "Черна книга" има и една история с продължение "Ще се откаже ли държавата от контрола си върху медиите" на журналиста от "Капитал" Весислава Антонова. В нея се разказва как парите от европейските програми за медии всъщност се използват за подчиняването им на принципа "Слушкаш - папкаш, не слушкаш - не папкаш".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

20.12 2017 в 16:24

И ТОВА то е историята на България?
Що се охарчват излишно, можеха да напечатат джобна брошура, с псувни по адрес на България.

12048

1

No-name

20.12 2017 в 14:35

Поредната поръчкова книга на пребоясиданите комунисти, наредени на хранилката на Сорос. Няма как да очакваме да се преборим с проблемите, когато е пълно с хора, които ги преиначават и прикриват.