ДАНС иска загубването на секретни папки да се наказва само с глоба

OFFNews 18 март 2014 в 13:39 3223 1

Изгубването на секретни документи да отпадне като състав на престъпление от новия Наказателен кодекс (НК) и да се третира само като административно нарушение - това предложение е направено от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). 

Агенцията е изпратила становище по проекта за нов НК, който е подложен на обществено обсъждане в парламента.  

В становището на ДАНС се предлага в тази връзка да се направят промени в Закона за защита на класифицираната информация, като това деяние бъде определено като административно нарушение. В този случай изгубилият документите ще трябва да бъде глобен.  

В проекта за нов НК това престъпление се наказва със затвор до две години, с пробация или с глоба. Когато става въпрос за особено тежък случай, наказанието е затвор до четири години и лишаване от правото лицето да заема държавни постове. Подобен текст има и в сега действащия НК, по който е обвинен и лидерът на БСП Сергей Станишев, който отговаря пред съда за изгубени 7 секретни документа. 

В същото време от ДАНС правят и поредица от коментира във връзка със занижаването на размера на наказанията "лишаване от свобода", което "невинаги е оправдана от гледна точка на обществената опасност на деянието". Сочи се, че ДАНС многократно е отбелязвала, че "изключването на редица престъпления от кръга на тежките такива посредством занижаване размера на наказанието "лишаване от свобода", би довело до затрудняване на дейността на Агенцията поради невъзможност за прилагане на специални разузнавателни средства".

В становището на ДАНС се прави предложение да се запази текстът, с който се криминализира неплащането на осигуровки. 

"Считаме за целесъобразно да се обмисли и инкриминирането на невнасянето на здравни или осигурителни вноски от работодател за определен период от време. Мотивът ни е обстоятелството, че невнасянето на здравни и осигурителни вноски от работодател е често явление, което пряко рефлектира в правната сфера на служителя - той не може да се възползва от производните си права на здравно обслужване и обезщетение при осигурен социален риск", пише в становището, подписано от Владимир Писанчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!