Quantcast

Плевнелиев: Бързането с Наказателния кодекс е, за да се спазят срокове в 12 без 5

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2014 в 12:58 1496 0

Росен Плевнелиев на Китайската стена. Снимка: Администрация на президента
Росен Плевнелиев на Китайската стена. Снимка: Администрация на президента

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че е рано да се говори за вето на държавния глава, върху текстове от новия Наказателен кодекс, които предизвикаха критиките на професионални общности и правозащитни организации, предаде БНР.

Държавният глава каза, че бързането с Наказателния кодекс е, за да се "спазят срокове в 12 без 5".

"Промените в Наказателния кодекс тепърва много внимателно ще бъдат изследвани от експертите и от правния съвет в президентската институция. Рано е да коментирам окончателно съдбата на този проект, както и позицията на президента по този въпрос, просто, защото вие видяхте как в последния момент текстове се променят. Първо, ще се направят дебатите в парламента, а след това и аз като президент ще се отнеса много сериозно към своята функция на гарант за спазване на гражданските права. Този Наказателен кодекс не е продукт само на едно правителство или на няколко месеца. Вие виждате, че бързането с Наказателния кодекс е изцяло, за да се спазят, как да кажа, срокове в 12 без 5, зададени от нашите колеги в Брюксел от гледна точна на механизмите за координация и контрол", каза президентът.

Коментара си той направи пред български журналисти по време на държавното си посещение в Китай. Посещението, което е първата държавна визита на български президент в Китай от 15 години насам, е в рамките на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. 

За последните 10 години търговският стокообмен между двете страни се е увеличил четири пъти и днес достига 1.7 млрд. щатски долара. Българският президент вижда обаче нови възможности и по-голям потенциал в двутранните отношения. 

По време на посещението на Плевнелиев са предвидени два бизнес форума. 

„България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в ЕС и имаме роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и КНР“, каза Росен Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !