Данъците и таксите в София без промяна, билетчето може да поскъпне

Нели Чолашка 15 декември 2013 в 14:57 2904 2

Градски транспорт в София

Снимка БГНЕС

Градски транспорт в София

 

Данъците и такса смет в София няма да се вдигат и следващата година, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на бюджета на София за 2014 г.

Догодина София ще разполага общо с 1.4 млрд. лв., което е с 230 млн. лв. повече от тази година, обяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

Фандъкова напомни, че се очаква промяна в данъците за автомобилите заради промяна в Закона за местните данъци и такси, която беше приета наскоро от депутатите.

Отстъпката от данъка за най-масовите автомобили, които не са категории "Евро" 3,4,5, но имат катализатор, вече няма да е 50%, а общините ще имат право да решават за отстъпка от 20% до 40%.

В София отстъпката ще е най-голямата - 40%, обяви кметът.

Възможно е обаче след март месец да поскъпне билетът за еднократно пътуване, призна зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Сега билетът за еднократно пътуване е 1 лв. или 80 стотинки, ако се купи талон от десет билета. Това важи и за пътуването с метро.

Цената не е променяна от 5 години, а оттогава цената на горивото доста се е покачила, коментира Фандъкова.

Тя обеща, че цената на абонаментните карти няма да се променя.

До края на февруари Центърът за градска мобилност трябва да представи нови тарифи за пътуването с градски транспорт и после те ще бъдат обсъдени и гласувани от СОС. 

Новите 126 автобуса за градския транспорт ще бъдат факт в началото на следващата година. Общината проведе процедура, която беше спечелена от ”Ман трък & бъс”, но беше спряна от КЗК по жалба на участници в поръчката.

Столична община очаква следващата седмица Върховният административен съд да се произнесе в тяхна полза.

Очаква се догодина да пристигнат и новите 20 трамвайни мотриси, новите 50 тролея и 10 нови метровлака.

Новите влакчета ще са за продължението на първия и на втория лъч на метрото съответно до летището и Бизнес парка и от бул. "Джеймс Баучер" до Хладилника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!