София дава 10 000 лева за оригинална градска идея

OFFNews 28 ноември 2013 в 15:15 4073 7

"Цариградско шосе" в София. Снимка: БГНЕС

 

Конкурс за оригинална и смела градоустройствена идея организира Столична община. Наградата за победителя в „Предизвикай София“ ще е 10 000 лева, а с идеята му София ще се състезава в международния конкурс „Предизвикателство за кметове“ (Mayors Challenge), където има шанс да спечели финансиране за реализацията й.

“Mayors challenge” се организира от фондация “Bloomberg Philanthropies”, основана от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Състезанието се провежда за първи път през 2012 г., когато над 300 големи града в САЩ вземат участие. Голямата награда от 5 млн. долара печели Провидънс с проект за подобряване на речника на деца от семейства с ниски доходи. Награди взимат и градовете Чикаго, Хюстън, Филаделфия и Санта Моника.

Тази година конкурсът е насочен към градовете в Европа с население над 100 000 души. До 31-и януари 2014 г. градовете, заявили участие, трябва да изпратят своите проекти.

Всеки желаещ може да се включи в конкурса, журито, което ще оценява идеите, е съставено от общински специалисти и неправителствени организации – в това число архитектурното сдружение „Трансформатори“, което от няколко години се занимава с градски експерименти в София, разкрасявайки и вдъхвайки живот на изоставени и занемарени места в града.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови