Дългосрочна домашна грижа ще осигури подкрепа за над 8300 хора с увреждания

Закриване на 60% от домовете за хора с увреждания, патронаж и дистанционни услуги предвижда приета от правителството стратегия

Янка Петкова 20 юли 2022 в 17:43 1314 0

инвалидна количка

Снимка Getty Images

Нов подход в грижата за хора с увреждания

Дългосрочна домашна грижа за хора с увреждания е новата услуга, която ще осигури подкрепа за над 8300 хора с увреждания. Това става възможно с приемането на национална стратегия за периода 2022-2027 г., която правителството прие на днешното си заседание.

Финансирането е подкрепено от държавния бюджет, Европейския фонд за регионално развитие (до 139,7 млн. лв.), Европейския социален фонд+ (632 млн. лв.) и Плана за възстановяване и устойчивост (753 млн. лв.).

Планът за въвеждането дългосрочна грижа в домашна среда предвижда закриване на 60% от домовете за хора с увреждания.

Новите услуги обхващат минимум 2 700 хора с психични разстройства, умствена изостаналост, физически увреждания, със сетивни нарушения и с деменция, които ще бъдат изведени от специализирани институции.

За над 50 000 хора с увреждания и възрастни ще се осигури грижа в домашна среда и в общността, включително и чрез патронажна грижа, дистанционни услуги и асистентска подкрепа.

Всички домове за стари хора трябва да бъдат реформирани в съответствие със стандартите, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги, а за потребителите им да бъдат създадени и нови социални услуги за резидентна грижа.

В 840 от вече съществуващите социални услуги, които се финансират от държавата, се предвижда подобряване на средата, включително и чрез мерки за осигуряване на енергийна ефективност.

Приоритет в Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2022-2027 г. е и повишаването на професионалния капацитет на служителите и специалистите и на ефективността на системата за дългосрочна грижа в отговор на нуждите на хората, декларират от правителството.

По-сериозно внимание ще бъде насочено към услуги като телекеър и телеасистенция, което ще позволи адекватна подкрепа на самотни и уязвими хора с хронични заболявания и хора с трайни увреждания в отдалечени и малки населени места, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови