Четвъртокласниците на национален изпит по български и литература днес

OFFNews 07 май 2014 в 07:23 3050 0

Снимка Flickr

Четвъртокласниците се явяват на изпита по български език и литература от националното външно оценяване днес, 7 май.

Той започва в 10 ч. и се провежда едновременно във всички паралелки. Изпитът е писмен, в рамките на един учебен час (40 мин.), а за децата със специални образователни потребности - на два часа.

Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за 8-ма поредна година по единен тестов формат. Целта на проверката е да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията на учениците.

Четвъртокласниците се явяват още външно оценяване по математика (на 8 май), по човек и природа (на 12 май) и по човек и общество (на 13 май).

Тестовете по математика, по човекът и обществото и по човекът и природата съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.

Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки – задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на изучени знания. Диктовката по български език и литература се оценява с максимален брой 6 точки. Чрез диктовката и задачите за четене с разбиране изпитването се доближава до идеите на международното изследване PIRLS.

След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия проверява и оценява писмените работи на учениците по критериите и изискванията, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.

В срок до три дни след приключване на съответното изпитване училищните комисии въвеждат резултатите им в сайта за външно оценяване. Чрез него се генерират обобщени за училището, за региона и за страната резултати, които дават информация за постижимостта на държавните образоватени изисквания за учебното съдържание по проверяваните учебни предмети.

Индивидуалните резултати на четвъртокласниците се използват на училищно ниво и дават информация за овладяването на базисните знания и умения, необходими за успешното обучение в прогимназиалния етап на основното образование. Те може да бъдат надежден ориентир за пропуските на учениците и за необходимите корекционни мерки в училище.

Училищните комисии, определени от директорите за провеждане на външното оценяване, имат задължението да информират учениците и техните родители за конкретните пропуски и постижения.

Приравняването на точките в цифрова оценка няма задължителен характер, но по преценка на учителя оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови