Четири родни компании са местни финалисти в Chivas Venture 2018

OFFNews 04 януари 2018 в 13:09 1786 0

Приключи първият етап на най-мащабната международна инициатива за търсене на бизнес проекти със социална значимост – Chivas Venture 2018 с награден фонд от 1 млн.щ.д. Тази година в надпреварата се включиха 29 държави от пет континента, между които и България. В локалното издание на конкурса взеха участие 53 стартиращи компании, организации и социални предприемачи, които вярват, че светът може да бъде по-добро място за живеене и са готови да използват силата на предприемачеството, за да внесат позитивна промяна в средата около тях.

Журито на конкурса, чиито състав тази година включва технологичния и социален предприемач Боян Бенев, Галя Прокопиева - изпълнителен директор на "Икономедиа", Манол Пейков - собственик на издателска къща "Жанет 45", Христо Христов – изпълнителен директор на "Нетинфо", Станислав Сираков от LAUNCHub, и Елена Маринова - президент и съдружник в "Мусала софт", оцени оригиналните идеи, креативността, амбицията и предприемаческия дух на кандидатите.

В следващия кръг продължават четири български компании със социално значими каузи. Според журито те имат най-голям потенциал за успех на глобално ниво и най-добри възможности да предложат работещо решение за справяне с общовалиден световен проблем.

Компанията победител, която ще представи България на глобалния финал и ще се бори за дял от наградния фонд от 1 млн.щ.д., ще стане ясна в рамките на специално събитие, в което участниците ще представят идеите си пред журито на конкурса. Българският финал ще се състои на 12 януари от 19:00 ч. в галерия „Сан Стефано“

CHECKPOINT CARDIO
Компанията Checkpoint Cardio е една от малкото в света, която притежава система за онлайн наблюдение на пациенти, спешна реакция, превенция и диагностика в реално време. Смъртността от сърдечни заболявания е най-значимата социална болест на нашето време. Затова наблюдението и диагностиката от кардиолози в реално време, независимо къде е пациентът и къде се намира докторът, спасява хиляди човешки животи. Превенцията на тежки заболявания, спестява пари на здравната система, прави лекарите спокойни за пациентите си, а пациентите се чувстват под непрекъснато наблюдение и грижа. Телемедицинската система на Checkpoint Cardio се развива от 3 години, до момента е прегледала над 36 000 пациента и е спасила от смърт стотици хора в България и на Балканите. Сега системата се интегрира в здравни системи на няколко европейски държави, като Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

NASEKOMO

Компанията NASEKOMO използва технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми. Ларвите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от диетата, например риби. Така по един напълно естествен начин, екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха и от друга - растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси - обработваема земя, вода и рибен запас. Произведените от Насекомо протеини подпомагат и животновъдите, тъй като са по-достъпен начин за фермерите да изхранват своите животни.

AGNON

Компанията AGNON, създадена от софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев, разработва специален тип ракетна печка „Гамера”, която работи на дърва, високоефективна е и отделя изключително малко СО емисии. Този тип печки ще позволи на хора в отдалечени места да се отопляват с клони и шишарки, които събират сами. Печката е с вградена глинена пейка, която създава акумулиращ ефект за топлината. Отоплително тяло не замърсява въздуха и е подходящо за града. Предимствата на тази печка са, че консумира два до три пъти по-малко дърва. Подходящи за използване са екобрикетите, но и отпадната дървесина при производството на мебели. Този екоуред е както за всички, които държат да имат жив огън вкъщи, така и за възрастни хора, които живеят сами. Широката употреба и на ракетна печка „Гамера” ще създаде условия за бързо подобряване качеството през зимата и България може да се превърне в пример за екологични практики.

JAMBA

JAMBA - Career for all е онлайн платформа, която свързва бизнеса с  хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната  интеграция в пазара на труда. Наред с услугите за подбор на персонал,  чрез платформата, JAMBA предлага на кандидатите модул за обучения и  предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн  професионални обучения, адаптирани за младежи с различни  възможности. Целта му е да се повишава нивото на тяхната квалификация и занижаване на бариерите при навлизане на пазара на труда.

Българските победители в локалния кръг на Chivas Venture 2018 ще бъдат част от международнa едноседмична бизнес акселераторска програма в Оксфорд, която ще им помогне да развият идеите си по-успешно. На следващия етап от състезанието ще се проведе онлайн гласуване на публиката, която ще определи как 250 хил. долара от общия награден фонд да бъдат разпредели между победителите от локалните кръгове на конкурса. На големия финал тази година международното жури ще разпредели дяловете от останалите 750 хил. долара награден фонд.

Повече информация за конкурса ще откриете на този адрес

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови