Чешката прокуратура започна разследване на ТЕЦ-а на Доган по разкрития на АКФ

OFFNews 29 януари 2021 в 16:14 8737 0

Върховната прокуратура на Чешката република е инициирала разследване на продажбата от 2017 г. на ТЕЦ Варна, собственост на чешката държавна компания ЧЕЗ, на българската фирмата „Сигда“ ООД, придобита от почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган. Чешката прокуратура проверява данните за възможни загуби в размер на 8,5 милиарда чешки крони (323 милиона евро), които държавната ЧЕЗ е претърпяла в резултат от сделката.

Новината за започналото разследване е публикувана днес в чешкото издание „Сезнам справи“ и потвърдена от подателя на сигнала към чешката Върховна прокуратура, члена на Сената на чешкия парламент, инж. Лукаш Вагенкнехт.

Сигналът на сенатор Вагенкнехт стъпва и върху разкритията, направени от в. „Капитал“ и от Антикорупционния фонд (АКФ) в разследването „Доктор Ахмед Доган, повелителят на студения резерв“ от юни 2019 г.

Разследването на АКФ алармира за множество съмнения за злоупотреби около продажбата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД в края на 2017 г. на фирма „Сигда“ ООД, без никакъв опит в енергетиката. Месеци след продажбата, свързаната с бившия транспортен министър и дългогодишен шеф на Пристанище Варна Данаил Папазов фирма, е придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Малко след това топлоцентралата започва да получава милиони лева от държавата, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика, положение, което продължава до средата на 2020 г. Във връзка със съмненията за извършени данъчни престъпления, още през юни 2019 г. АКФ сигнализира Национална агенция по приходите. Предвид данните за значителни неизправности на ТЕЦ Варна и наличието на заплаха за енергийната сигурност на страната, по същото време АКФ сигнализира и Министъра на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране и ДАНС.

„След публикуване на разкритията ни с нас се свърза сенатор Вагенкнехт, който вече беше подал сигнал в Чешката прокуратура. Заедно подготвихме и през ноември 2019 г. подадохме сигнал и до българската прокуратура. С постановление от края на 2020 г. Софийска градска прокуратура прие, че няма данни за престъпления без да разгледа по същество множеството факти, изложени в сигнала, и без да извърши необходимите процесуално-следствени действия. В момента подготвяме жалба срещу постановлението“, заяви Лора Георгиева, старши правен експерт на АКФ.

„И до днес реална институционална реакция по случая „ТЕЦ Варна“ в България липсва. Българските институции не виждат множеството червени флагове за нередности в цялата схема по закупуването и експлоатацията на ТЕЦ Варна и прилежащото Пристанище Езерово. Приветстваме започналото разследване на Чешката върховна прокуратура и се надяваме то да защити интересите и на чешките, и на българските граждани и данъкоплатци.“ коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови