БСП предлага да се върне повтарянето на 2, 3 и 4 клас

Антония Чорева 05 юни 2017 в 12:40 2689 6

Снимка БГНЕС архив

Групата на БСП в парламента вкара за разглеждане Закон за изменение и допълнение на Закона за училищното и предучилищното образование. Предложените от тях промени включват учениците от 2, 3 и 4 клас да повтарят класа, ако не са показали необходимите знания и умения. 

Сега всички ученици от тези класове минават безпроблемно, каквито и резултати да са показали по време на ученето си. БСП предлага отново повтарянето за началните класове да се върне с мотив, че образованието не е качествено, макар да се постига целта – по-малко ученици да отпадат от училище.

В законопроекта си БСП са обяснили, че „опитът показва, че изискването да не се повтаря клас не води ди резултати“, а слабите ученици така или иначе отпадали в по-късен етап от образованието си.

Има и цифри – отпадналите през 2016 година ученици от училище са 37 459.

БСП предлага още да се въведе правилото един учебник за предмет във всеки клас, което щяло да избегне и корупционни практики, и да намалеят и разходите на държавата.

В законопроекта, внесен от тях, се предвижда и да се изготвят норми за дисциплиниране на учениците.

Социалистите предлагат и по-гъвкава структура, създаваща среда за по-високи резултати – в тази насока те искат връщане на специализираните училища, но не само с изкуство и спорт, а по математика, природни науки, национална сигурност, технологии и хуманитаристика, както и да се възстановят техникумите, които да работят с работодателите и висшите училища.

Сред предложенията им са и да се развият условия за децата със специални образователни способности, като се добавят в системата чрез осигуряване на комплексно обслужване на ученици от предучилищна група и от 1 до 12 клас.

БСП е привърженик и на отпадане на държавното финансиране на частните училища, което според тях "създава почва за неравенства". Все пак те подчертават, че подкрепят частните училища, но смятат, че не е нужно държавата да ги издържа.

Групата на червените предлага промени и за квалификацията на учителите чрез по-висок минимален задължителен норматив за повишаване на квалификацията и задължителен и едномесечен платен отпуск за повишаване на квалификацията на учителите във висше училище или в научна организация.

В законопроекта им е записано още, че основните държавни образователни стандарти трябва да се приемат от Народното събрание, а не от Министерство на образованието и правителството. 

БСП отбелязва, че новият Закон за училищното и предучилищното образование в влязъл в сила август 2016 г., но е довел до по-голямо объркване и натоварване на образователната система. Затова в своя текст те отбелязват, че предлагат само „неотложни изменения“, които да не стресират отново ученици и учители и да не са те жертва на експерименти.

В заключение червените заявяват, че искат да бъде въведен минимален праг от 4% от БВП за финансиране на образованието, тъй като 4/5 от българските училища нямат достъпна архитектурна среда, 300 нямат зали за спорт, 400 са с пригодени зали за спорт, а МОН е осигурило само 100 автобуса от заявените 600, както и че само училищните психолози са само 600.

А в началото на законопроекта, внесен от БСП, е записано, че "образованието трябва да стане обществено благо и задължение". 

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11855

5

Gaboff

05.06 2017 в 15:44

Няма лошо! По мое време циганките ,като се забиеха в 3 клас и след няколко безуспешни опита да преминат по-нагоре се женеха.В класа ни в техникума пък имахме само едно циганче ,но накрая го нямаше по време на матурите,съдбата го беше отвяла.Изучен циганин просто забрави не,че няма ,но е изключение от правилото.

13780

4

Перко

05.06 2017 в 15:23

Късно са се сетили. Щеше да има ефект от повтарянето, ако родителите на сегашните 2,3,4 - класници бяха повтаряли :)

17439

3

мнение от IP

05.06 2017 в 15:02

По-добре да се модернизира образователната система, че трето поколение учи по програма като преди 50 години и разполага със същото технологично оборудване.

16008

2

Nik68

05.06 2017 в 13:51

Все хубави пожелания. Дано се приемат и реализират на практика.

15614

1

OTBPAT

05.06 2017 в 12:58

Знае ли човек, може пък и да помогне... да се стреснат родителите по-рано и да вземат мерки. БХК какво мисли? :-Р