БСП поиска отново замразяване на пенсионната възраст

Нели Чолашка 18 ноември 2014 в 14:39 1753 1

Снимка Ивайло Анев

БСП е внесла промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се предлага и тази година да бъде замразена възрастта за пенсиониране, обяви Корнелия Нинова от левицата.

Ако предложението не бъде прието до Нова година, от януари възрастта и стажът за достъп до пенсионната система започват автоматично да нарастват с по 4 месеца за мъжете и жените.

В момента КСО предвижда годините и стажът за пенсиониране да нарастват с по 4 месеца (през 2014 г. тази мярка беше замразена). В момента дамите излизат в заслужен отдих на 60 г. и 8 месеца и стаж 34.8 г., а на мъжете на 63 г. и 8 месеца и стаж 37.8 години.

Благодарение на замразяването на възрастта за пенсиониране тази година са успели да се пенсионират 15 хил. души.

От БСП пак предлагат и т.нар. гъвкаво пенсиониране, което не успяха да прокарат миналата година, защото ДПС не ги подкрепи.

В проекта на социалистите е записано, че ако не ти стигат 2 години стаж или възраст за пенсиониране, можеш да се пенсионираш с 0.4% по-ниска пенсия на месец.

Корнелия Нинова поздрави управляващите за идеята да отпуснат коледни добавки на част от пенсионерите. Надявам се това да е оконочателно, уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови