БСП и ДПС с нов опит за отмяната на забраната за пушене на закрито

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2014 в 14:05 7959 9

Забрана за пушене на обществени места

БСП и ДПС обсъждат на закрити заседания промени в законопроекта за облекчаване на забраната за пушене на закрито, който беше отхвърлен от парламента на първо четене в средата на декември, съобщи Дневник.

Според правилника на парламента отхвърлен на първо гласуване законопроект може да бъде внесен отново, ако в основните му положения са нанесени съществени промени. Промененият законопроект може да бъде внесен отново не по-рано от три месеца след отхвърлянето му.

Промените в законопроекта включват разрешаване на пушенето в обособени помещения в заведенията след 22 часа.

Отхвърленият на първо четене законопроект включваше обособяване на зали за пушачи и за непушачи в ресторанти , питейни и нощни заведения, кафенета, игрални зали, на стадионите и летищата.

Законопроектът беше внесен през октомври от 9 депутати от БСП. Промените бяха приети от парламентарната икономическа комисия и отхвърлени от здравната комисия в парламента.

Работим по законопроекта и в него вече има много подобрения, които да устройват и двете страни, обясни депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан, който е инициатор на промените в законопроекта.

Идеята е пушенето да бъде разрешено в обособени помещения след 22 часа. Залите ги имаме, но не се използват. Собствениците на заведения, които са теглили кредит за тези помещения, не могат да обслужват задълженията си и фалират, допълни Хаджихасан.

По думите му основният аргумент срещу облекчаването на пълната забрана за пушене на закрито е, че заведенията са посещавани и от деца. След 22 часа обаче мястото на децата е в леглото, а не в заведенията, каза Хаджихасан.

Депутатът даде пример със заведенията в Благоевград. Подобно е на зоологическа градина. Заведенията са празни, а хората сядат по тераси, заградени с найлони, в които е задимено като да ловиш лисици, посочи той.

Депутатът от БСП Спас Панчев, който инициира предишния законопроект, е включен в работната група, допълни Хаджихасан.

Панчев обясни, че е чул, че негови колеги обмислят промени в закона и заяви, че самият той не е инициатор, но подкрепя внасянето на нов законопроект.

Считам, че сме в дълг на обществото и намирам за нормално да има промяна, подчерта той.

По повод това, че тютюнопушенето и вдишването на дима са посочвани от медиците за основен рисков фактор за заболяване от рак, Панчев каза, че пълната забрана за пушене на обществени места не е превантивна мярка.

Това е един от най-вредните навици и според мен сме в дълг по отношение на превенцията на тютюнопушенето. Надявам се, че здравното министерство ще продължи онази дейност, която ще накара хората да спрат или да намалят цигарите. Никъде обаче не е потвърдено, че забраната за пушене има такъв ефект. Това не е пътят, защото заради забраната като че ли им се услажда пушенето, посочи Панчев.

Панчев и Хаджихасан са категорични, че не са обсъждали идеите си за облекчаване на режима на пушене на закрито в парламентарните си групи и с партийните ръководства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2014 в 16:27

За съжаление, "левите" червеногъзляци успяха да узурпират единственото човешко и свободомислещо желание на хората.
Повечето непушачи са нормални хора, които си намират места за непушачи и не мрънкат. Има обаче една малка част смръдльовци, които не дават на бай Пешо кофражиста, да си допие бирата, след едно шкембе, с една цигара. Трябва да излезе на студа, където и без друго бачка.
Още повече - смърдят в полза на наркокартелите (като не може да се пуши тютюн, гълтайте хапчета, смъркайте през носа).
Ами според мене - точно тея ДГД, жалко, че нормалните не се усетиха първи да защитят свобода, а не измислени "прави краставици". Сега щяхме да плюеме тях.

04.02 2014 в 16:11

... искам твърд алкохол и цигари да се продават единствено и само в часовете от 22,00ч. до 06,00ч. т.е. нощем...

... подозирам следната схема:
"технологичен" над-тираж на печатаните от БНБ бандероли(орешарски) - "бум" на износа на български цигари(мустака) -
контрабанден внос на същите цигари(митница горубляне) - разпродажба на цигарите чрез "ЛаФка"(цоцолан)...
всяко бг-училище е с лаФка отпред, огледайте се!... и Бойкотирайте! лаФките!

04.02 2014 в 15:10

Ей ПИСНА МИ ВЕЧЕ, честно!!!! ОСТАВКА, БОКЛУЦИ, няма една седмица спокойствие човек с такива АЛЧНИ ЛАЙНАРИ като вас

04.02 2014 в 14:58

Добрият чичко депутат мисли за най-малките деца. И за бедните търговци мисли, да не вземат да фалират. Колко мило, колко благородно. Защо не му окичат някой орден на врата?
Чудя се само дали е чувал, че примерно има и лица над 18 години, които не пушат (представяш ли си)? А щом е заитересуван търговците да могат да въртят пари, защо не вземат да закрият и РИОКОЗ, и без това само пречат на "добрия" бизнес

04.02 2014 в 14:41

Това ли е демокрацията, да предлагат едно и също докато не мине. Аман от тези червени боклуци и фесове.

04.02 2014 в 14:33

Подозирам, че в "демократичната" партия БСП, пак ще има ултиматум - "Ако не гласуваме за Lafka, правителството пада".
Другия вариант е гласувалите предния път против, групово да са прогледнали за "лечебните" свойства на цигарите.
За по твърдите противници на цигарения дим, очаквам един случаен обир.

04.02 2014 в 14:32

Нагли, мазни, тъпи идеоти... толкова да нямат чест и грях тия хора...

04.02 2014 в 14:27

Kaк върви делото срещу Хаджихасан, който миналия октомври наби лекарка от Спешна помощ в Търново? и този престъпник е депутат, че и закони предлага, вместо да е в затвора. Цяло Търново е пропищяло от него

04.02 2014 в 14:18

няма ли по-важни неща че чепкат това ?
пак ли ни отклоняват вниманието с глупости