Божанов за Школо: Съветвам стартъпите да не работят с държавните институции

OFFNews 18 януари 2024 в 11:41 617 0

Божидар Божанов

Снимка Facebook

Божидар Божанов - депутат и бивш министър на електронното управление от ПП-ДБ

Депутатът и бивш министър на електронното управление от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов посъветва в своя публикация във "Фейсбук" стартъпите "да избягват да работят с публичния сектор", а държавата "да осмисли рисковете от дългосрочно обвързване с частен доставчик" на софтуер. 

Темата предизвика силен обществен отзвук вчера, след като стана ясно, че най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) е придобил "Школо" - платформата за електронните дневници в българските училища. Макар доскорошните собственици на "Школо" да гарантираха, че дейността няма да бъде засегната, а данните на учениците ще са защитени както досега, последва силна реакция от страна на МОН. Министерството обяви, че е сезирало ДАНС и КЗЛД за проверка на случая.

"Школо" е пример за това как частната инициатива дава много по-добри резултати от "централното планиране" на държавата, особено когато става дума за потребителски софтуер. Държавата има много по-голям ресурс да изгради система за електронни дневници, но "Школо" е предпочитано от учители, родители и ученици, защото се грижи за потребителя, а не просто "да изпълни нормативните изисквания", написа в социалната мрежа Божанов. 

Бившият министър на електронното управление отбеляза, че данните от "Школо" се изпращат и в централната система на МОН (НЕИСПУО) и училищата не са "вързани" за доставчика. Божанов отбеляза, че държавата използва по-консервативен модел. Неконкурентоспособността на НЕИСПУО той отдаде именно на него:

"Изготвя се едно голямо задание, то се възлага, това отнема много време и накрая ако резултатът не отговаря на очакванията, няма много какво да се направи, освен да с поръча надграждане. Този модел трябва да се промени".

Депутатът се обърна към стартъпите със съвет да не работят с държавните институции заради риска, който носят подобни публично-частни партньорства за самите компании. 

"Моят съвет към стартъпите по принцип е да избягват да работят с публичния сектор, най-вече защото временни не успехи не показват т.нар. product-market fit. Но училища, болници и други разпределени структури на обществения сектор предоставят възможен бизнес модел, с ползи за гражданите", написа той.

Относно продажбата на "Школо" Божанов отбеляза: "В стартъп света това е добра новина - успешен exit за българска компания".

Той не пропусна обаче да коментира притесненията, които породи промяната на собствеността на доставчика на българския образователен софтуер.

"Дали собствеността на фирмата е българска или от друга държава, която прилага европейското законодателство за защита на данните, разлика няма", написа той.

По думите му дори не би трябвало данните да напускат контрола на българското дружество, но дори да го направят един ден, фактът, че Великобритания избра да запази GDPR в своето законодателство, а британският регулатор е един от най-добрите, би следвало да успокои всички притеснения за данните.

"В заключение, не смятам, че продажбата на Школо носи риск за данните на учениците или за системата на образованието. Може да ни служи за пример как да използваме софтуер без да сме заключени за него. И за стимул държавата да подобри процесите си по изграждане на софтуер, защото в много случаи няма пазарен стимул за изграждане на твърде специализиран софтуер за нуждите на държавата", завършва публикацията на бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика