Борисов: Оградите вътре в Европа значат, че ЕС вече го няма

Премиерът заяви, че се страхува какво би ни причинил Ердоган, ако ЕС не работи заедно с него

ОFFNews 26 август 2016 в 18:27 33288 13

"Държавите от Вишеград, значи Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, ни предложиха пари, за да построим ограда с Гърция. Но ние не искаме това. Аз много добре мога да си спомня колко щастливи бяха българите, когато дойде времето, в което те можеха най-накрая да пътуват свободно в Европа. Една ограда между нашите страни би означавала, че ЕС вече го няма".

Това заяви Бойко Борисов в интервю за немския в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, като допълни, че издиганите на огради по външните граници на ЕС е единственото решение, за да имаме какъвто и да било шанс да устоим на натиска. Докато оградите по вътрешните граници между страните-членки не са правилни.

Според него е било редно бежанците да влизат през определени за това пунктове, "където в приемните центрове на хората да се снемат отпечатъци и да се регистрират, преди оттам да последвана координирано презаселване в различните държави-членки".

"Какво се случи вместо това? В сърцето на Европа държави се обградиха с граници, всеки сам за себе си. Унгария построи ограда в средата на Европа, Австрия – също, и други държави също са на път да го направят", каза той.

Борисов е на мнение, че с приемането на бежанците ЕС е постъпил правилно, но не достатъчно бързо и гъвкаво.

"Какъв избор е имала (Меркел) през лятото на 2015 г.? При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. Виждат се ужасни убийства и обезглавявания, или страдания на жени и деца, които бягат от война. Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. Да не се помогне, не беше опция", смята премиерът ни.

Той изтъкна спогодбата между ЕС и Турция като единствения правилен вариант, който засега носи добри резултати за България и си сътрудничим добре с турските граничари.

"Това, от което се нуждаем, е помощ на сушата. България е най-бедната държава-членка на ЕС, обаче трябва да отделя огромен човешки и технически ресурс за опазване на своите външни граници. Практически сме оставени да се справяме сами. Ние полагаме големи усилия, но не зная колко време нашата граница ще може да устои на миграционния натиск", обясни лидерът на ГЕРБ.

Премиерът обясни, че хеликоптерите, камионите и останалата ни техника са стари, а финансите, които отделяме за защитата на границата, са непосилни:

"Ние изразходвахме много средства в периферията на Европа, за да предотвратим оградите в сърцето на Европа, и не бива да бъдем оставяни сами. Средствата трябва да бъдат инвестирани не в центъра на Европа, а там, където нашият континент наистина трябва да охранява своите граници, за да може да остане отворен във вътрешността си: в Италия, Гърция и България. Само че България е много по-бедна от Италия, а и от Гърция. Въпреки това, от нас се очаква да охраняваме общата европейска външна граница с огромни усилия, а докато се топят нашите и без това ограничени ресурси, НАТО иска едновременно с това да увеличим и военните си разходи. Всичкото това събрано заедно надвишава нашите сили. Една средна българска пенсия е 150 евро на месец. Социалният аспект на повишените разходи, които се изискват от нас, се подценява в чужбина с лека ръка. Това се превръща за нас в една бюджетно-политическа и социална тежест. Ние даваме повече пари за бежанската криза, отколкото за нашите пенсионери".

Запитан дали се страхува от Ердоган, Борисова отвърна:

"Този, който постоянно дрънчи със сабя, трябва в един момент да я извади. От такова развитие на нещата се страхувам. Който заплашва, че би могъл да залее Европа с мигранти – какво би направил, ако тази Европа сега прекрати споразумението с него? Тогава той трябва да осъществи заплахата.

Страхът е чувство, което ни пази, дори ако не е модерно да се каже това. Страхувам се, защото Турция вече няколко пъти визира едно развитие, което може да бъде фатално за България. Ердоган постави своя въпрос много умно: Какво бихме направили ние в Европа, ако бежанците отново масово започнат да идват? Ще ги застреляме? Това наистина не можем. Значи ние ще ги приемем. Но какво ще се случи тогава с нас? Дотам не трябва да се стига. Затова искам да сътрудничим с Турция. Естествено, това е трудно, защото турците често се държат различно от нас европейците, понякога дори не ги разбираме. Нито опитът да се свали едно избрано правителство с бомби, танкове и самолети, нито отговорът на този опит и отношението към вероятните пучисти, отговаря на представата, която имаме в Европа за демокрация. Но откакто е сключено споразумението за мигрантите с Турция, България и Европа не са подложени на толкова голям натиск. Колкото и да е неприятно за Европа по някои въпроси, като на пример за визовата либерализация, ние трябва да намерим път, да осъществим това споразумение. Защото последиците от неговия провал биха били катастрофални".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

14

случайно прочетох

27.08 2016 в 14:06

""Какъв избор е имала (Меркел) през лятото на 2015 г.? При нас, който гледа вечерно време новини, вижда само картини от разрушения в страни без болници, училища и водоснабдяване, където камък върху камък не е останал. Виждат се ужасни убийства и обезглавявания, или страдания на жени и деца, които бягат от война. Къде да отидат тези хора? Ако нашите страни бъдат обстрелвани с ракети, ние също бихме се опитали да избягаме. Да не се помогне, не беше опция", смята премиерът ни."

Центърът на София е почернял от емигранти и то предимно мъже!
Кого лъжат за жени, деца?

Не им е мястото тук!По-добре ЕС с граници, отколкото колонизирана от тарамбуки!

12139

10

iliyapopov

27.08 2016 в 10:11

Абсолютно реална е заплахата, която Борисов вижда! Ако стане така хейтърите (да не река ла..арите) най-напред ще пискат! Ама сега са ербап!

20696

8

Новак

27.08 2016 в 06:38

Типично за Боко - страх за кожата, балкански тарикатлъци и подчинение на по-силния. Естествено без помен от достойнство и себеуважение.
Та ако се чудите защо не живеем като чехи, словаци и унгарци - прочетете това интервю. И в "онова" време те се държаха с достойнство (1956г. , 1968г. 1980) докато ние си имахме Бай Тошо, който се снишаваше, целуваше , подмазваше и винаги оцеляваше. Е, сега не е Брежнев, а е Меркел. Или както беше казал Бай Ганьо - "Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място." Боко сега целува Ердоган и Меркел на онова "по-друго" място.
С това интервю Тиквун открива май предизборната си кампания за президент - идеално решение за всички (освен за народа). За него - ще се дуе как ги бие на избори, ще дава интервюта и ще се прави на цар, за ЕС - ще си сложат някой по-свестен за министър- председател - реално управленската позиция в България.
Да му мислим ние.