Болниците ще подават отчетите си само в НЗОК

OFFNews 05 декември 2011 в 12:45 2140 0

Болниците вече ще подават директно в НЗОК ежедневните си отчети за постъпилите и изписаните пациенти в изминалото денонощие. Досега отчетите им се подаваха първо в районните здравни каси. Промяната влиза в сила от днес, съобщиха пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса.

"Така ще можем да осъществяваме по-сериозен контрол в реално време, ще имаме всички данни, за да направим съпоставка на картината в цялата страна. Освен това ако някъде в отчетите има пропуск или е била допусната техническа грешка, много по-бързо ще можем да я видим и тя да бъде коригирана", обясниха от касата. Към болниците предварително е било изпратено указание за промяната, уточниха от НЗОК. Отчетите включват информация за съответните постъпили пациенти, за заболяванията им, регистрационния им номер, името на лечебното заведение, приемната диагноза и уточнение дали пациентът е приет планово или по спешност, както и кой лекар го е насочил към болницата. Справката за изписаните пациенти ще съдържа данните за лечебното заведение и за пациента, информация за това по коя клинична пътека е лекуван, коя е основната му диагноза, има ли придружаващи заболявания. Ще бъдат описани и процедурите, които са му били извършени.

Отчетите са електронни, подписват се задължително с електронен подпис. Подават се през портала на НЗОК (http://www.nhif.bg/). За целта там вече стартира нова услуга: "Ежедневно отчитане на приети/изписани пациенти".

Променя се и досегашният формат за подаване на данни. Новият също е публикуван на сайта на касата. НЗОК е изпратила указания за новите промени и към 28-те РЗОК в страната, за да бъдат уведомени всички договорни партньори, сключили договори по клинични пътеки. През първия месец от старта на новата услуга ще бъде оказвано пълно съдействие на лечебните заведения за болнична медицинска помощ при нейното използване.

НЗОК официално обяви намерението си за приемането на ежедневни отчети от болниците още през лятото, за да имат договорните партньори и фирмите разработчици на болничен софтуер достатъчно време за отразяване на промените. Тогава новият начин на отчитане бе внедрен експериментално за тестване в три районни здравноосигурителни каси – София-град, София-област и Габрово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови