39 200 души ще могат да се лекуват в санаториумите тази година

OFFNews 28 март 2014 в 11:08 3246 1

НОИ стартира програмата си за рехабилитация и профилактика

НОИ стартира програмата си за рехабилитация и профилактика, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Изпълнението на програмата започва на 31 март, като за 2014 г. са предвидени средства в размер на 15 362 329 лева. Сумата е същата като тази през миналата година.

Предвижда се от парични помощи за профилактика и рехабилитация да могат да се възползват около 39 200 души.

Програмата е с продължителност 10 дни, като НОИ покрива разходите за нощувките и частично за храната в размер на 5 лева на ден в рамките на престоя. Всеки, който се възползва от програмата, има право на четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Вече са подписани договори с 18 юридически лица за общо 51 заведения изпълнители на програмата, уточниха от НОИ.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Освен това заболяването им трябва да е диагностично уточнено, за което към съответния момент лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация.

Право да ползват програмата имат и хората, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не са осигурени и срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл.

Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, можете да намерите в рубриката „Обезщетения” - “Профилактика и рехабилитация” на интернет страницата на НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!