Бившият правосъден министър поиска оставката на Цацаров

OFFNews 04 октомври 2016 в 16:52 8171 5

Бившият правосъден министър поиска оставката на Цацаров

Сега ще се почне (след дълго мълчание): кой е правил този запис, защо се пуска сега, незаконни записи не коментирам и прочее спам.

Това коментира в профила си във Фейсбук бившият правосъден министър Христо Иванов по повод новата порция записи на разговор между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В последните два записа Янева разказва как е разговаряла с главния прокурор Сотир Цацаров преди да бъде "опраскана".

"Единственото, което има значение, е вярно ли е!", пише още в профила си Иванов.

"Едната от участничките потвърди тези разговори, другата каза, че не помнела, третият участник така и не беше намерен от ВСС. Главният прокурор коментира основно ролята на кучето. Имаше две експертизи. И двете потвърдиха, че гласовете са на Янева и Ченалова. Експертизата на прокуратурата, която така и не беше обявена, установи неконкретизирани манипулации със записа и на това основание ВСС спря своята проверка. Никой не обясни дали тези манипулации (знаем, че записите са прехвърляни от един формат в друг и са рязани) са от естество да подмени смисъла на казаното. Втората експертиза (поръчана от Биволъ и публикувана в цялост) потвърждава, че смисълът не е променен. А смисълът напълно съвпада със събитията. Ето защо, за мен тези записи са верни.

Какво следва? И аз, като министър на правосъдието, и председателят на ВКС, и членове на ВСС, и президентът призовахме за проверка на съдържанието. В доклада си от януари 2016г. ЕК на две места препоръчва проверка.
Ако щеше да има проверка - вече да е приключила. Ето защо, вече не призовавам за това. Единственият изход е оставката на Цацаров, след която да почне проверка. Друг път за връщане към някаква законност на управлението няма!
И, да е ясно: Ще гласувам само за кандидат-президент, който коментира този казус, даде своето решение на ситуацията с главния прокурор, който трябва да проверява себе си и отказва нагло, и който обяви конкретни намерения да инициира конституционии поправки в статута на главния прокурор и прокуратурата", написа още Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!